Żydowski gomentasz

świąteczne danie żydowskie. W tłumaczeniu z hebrajskiego uszy Hamana . Delikatne kruche ciasto z nadzieniem orzechowym spodoba się Tobie i Twoim dzieciom. Pyszne i zdrowe wypieki na herbatę.
OrsikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 24 % 17 g
węglowodany 67 % 48 g
357 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do przygotowania wypieków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść wszystkie składniki ciasta w misce miksującej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj w trybie "Blender", prędkość-4, Czas - 1 minuta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozwałkuj ciasto w kulkę i wstaw do lodówki na 40 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel ciasto na 15 porcji, zwiń kulki, zwiń je w mące i wstaw do lodówki na kolejne 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść wszystkie składniki nadzienia w misce miksującej (sprawdź, czy nie ma pestek!).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiel nadzienie w trybie "Blender", prędkość-5, Czas - 30 sekund.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odkurz stół mąką i zwiń każdą kulkę ciasta w warstwę o grubości 3-4 mm, włóż nadzienie i uformuj Trójkąty z otwartym środkiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś półfabrykaty gomentash na blachę do pieczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec gomentache w rozgrzanym piekarniku 200C przez 30 minut. Sprawdź gotowość.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś upieczone słodycze na płaski talerz, posyp cukrem pudrem i podawaj jako gorącą przekąskę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Daktyle - 290   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy