kanapki na białym chlebie ze szprotami i piklami

kanapki ze szprotami to smak z dzieciństwa. Szybki, smaczny, apetyczny-chodzi o kanapkę. Bardzo lubię szproty, to smak z desty-poechtomom przepis klasyczny, N nigdy nie nudzi
Mama-RomyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 66 % 19 g
151 kcal
IG: 5 / 95 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wysyłamy kromki chleba tostowego do piekarnika pod grillem. Temperatura 240 stopni, 1-2 minuty z każdej strony - na złoty kolor

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pocieramy każdy kawałek chleba ząbkiem czosnku po obu stronach. Kroimy kromki chleba po przekątnej-otrzymujemy Trójkąty

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ogórek w cienkie plasterki

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smarujemy mainezą. Rozłóż ogórek, szprot na wierzchu i udekoruj majonezem i ziołami, miałem pod ręką koperek

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szproty - 363   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy