Gataef-Arabska słodycz
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
wlej semolinę do naczyń, dodaj wanilinę, drożdże, sodę, kurkumę, wodę, dodaj oko i dobrze wymieszaj, a następnie wlej mąkę i wymieszaj.
rozgrzej patelnię, wlej każdy naleśnik osobno z chochli bez obracania, piecz tylko z jednej strony.
gotowe naleśniki nadziewane orzechami (migdały, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, rodzynki, płatki kokosowe, cynamon, cukier). Aby to zrobić, lekko posiekaj wszystkie orzechy, ale nie drobno, możesz włożyć całe migdały, rodzynki i kokos oraz cynamon, dodać cukier, wymieszać. Nadziewaj naleśniki wszystkim tym i przypnij brzegi w taki sam sposób, jak pierogi, a następnie połóż gataef na blasze do pieczenia lekko natłuszczonej i piecz w piekarniku, aż lekko się zrumienią, wyjmij i włóż do syropu, przytrzymaj przez 5 minut i wyjmij łyżką cedzakową, włóż do drushlag i pozwól syropowi spłynąć, włóż do talerza.
syrop:
6 STK. cukier, sok z jednej cytryny, 1 szklanka. wody, gotować na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje, syrop nie powinien być wodnisty, konsystencją przypominającą miód.
połóż trochę nadzienia na każdym naleśniku. Delikatnie uformuj Gataef. Nasmaruj blachę do pieczenia masłem, ułóż gotowe gataef na tacy i lekko posmaruj masłem na wierzchu.
piec w piekarniku w temperaturze 200 *, aż pojawi się lekko rumiana skorupa.
wyjmij i włóż do gęstego syropu cukrowego, który należy wcześniej schłodzić.
pozostaw na 5-6 minut, wyjmij, a oto wynik-chrupiące i bardzo smaczne gataef.
rozgrzej patelnię, wlej każdy naleśnik osobno z chochli bez obracania, piecz tylko z jednej strony.
gotowe naleśniki nadziewane orzechami (migdały, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, rodzynki, płatki kokosowe, cynamon, cukier). Aby to zrobić, lekko posiekaj wszystkie orzechy, ale nie drobno, możesz włożyć całe migdały, rodzynki i kokos oraz cynamon, dodać cukier, wymieszać. Nadziewaj naleśniki wszystkim tym i przypnij brzegi w taki sam sposób, jak pierogi, a następnie połóż gataef na blasze do pieczenia lekko natłuszczonej i piecz w piekarniku, aż lekko się zrumienią, wyjmij i włóż do syropu, przytrzymaj przez 5 minut i wyjmij łyżką cedzakową, włóż do drushlag i pozwól syropowi spłynąć, włóż do talerza.
syrop:
6 STK. cukier, sok z jednej cytryny, 1 szklanka. wody, gotować na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje, syrop nie powinien być wodnisty, konsystencją przypominającą miód.
połóż trochę nadzienia na każdym naleśniku. Delikatnie uformuj Gataef. Nasmaruj blachę do pieczenia masłem, ułóż gotowe gataef na tacy i lekko posmaruj masłem na wierzchu.
piec w piekarniku w temperaturze 200 *, aż pojawi się lekko rumiana skorupa.
wyjmij i włóż do gęstego syropu cukrowego, który należy wcześniej schłodzić.
pozostaw na 5-6 minut, wyjmij, a oto wynik-chrupiące i bardzo smaczne gataef.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g