Gataef-Arabska słodycz

całkiem pyszne Arabskie wypieki, polizasz palce! Wszystko jest jasno określone Bardzo smaczne i słodkie. Najbardziej podobał nam się gataef z orzechami włoskimi zmieszanymi z cukrem.
NatochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 96 % 69 g
290 kcal
IG: 0 / 7 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h
wlej semolinę do naczyń, dodaj wanilinę, drożdże, sodę, kurkumę, wodę, dodaj oko i dobrze wymieszaj, a następnie wlej mąkę i wymieszaj.
rozgrzej patelnię, wlej każdy naleśnik osobno z chochli bez obracania, piecz tylko z jednej strony.

gotowe naleśniki nadziewane orzechami (migdały, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, rodzynki, płatki kokosowe, cynamon, cukier). Aby to zrobić, lekko posiekaj wszystkie orzechy, ale nie drobno, możesz włożyć całe migdały, rodzynki i kokos oraz cynamon, dodać cukier, wymieszać. Nadziewaj naleśniki wszystkim tym i przypnij brzegi w taki sam sposób, jak pierogi, a następnie połóż gataef na blasze do pieczenia lekko natłuszczonej i piecz w piekarniku, aż lekko się zrumienią, wyjmij i włóż do syropu, przytrzymaj przez 5 minut i wyjmij łyżką cedzakową, włóż do drushlag i pozwól syropowi spłynąć, włóż do talerza.

syrop:
6 STK. cukier, sok z jednej cytryny, 1 szklanka. wody, gotować na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje, syrop nie powinien być wodnisty, konsystencją przypominającą miód.

połóż trochę nadzienia na każdym naleśniku. Delikatnie uformuj Gataef. Nasmaruj blachę do pieczenia masłem, ułóż gotowe gataef na tacy i lekko posmaruj masłem na wierzchu.
piec w piekarniku w temperaturze 200 *, aż pojawi się lekko rumiana skorupa.
wyjmij i włóż do gęstego syropu cukrowego, który należy wcześniej schłodzić.
pozostaw na 5-6 minut, wyjmij, a oto wynik-chrupiące i bardzo smaczne gataef.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy