skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki, aby zrobić domową czekoladę. Sukces zależy od jakości kakao. Nie gotuj po raz pierwszy dużej porcji-przetestuj. Gotowe mieszanki do przygotowania kakao, takie jak Nesquik, nie nadają się tutaj. Taka czekolada po prostu się nie zestali. biorę kakao w pudełkach złota etykieta ściśle od firmy Czerwony Październik. Będzie pyszny z belgijskim kakao Callebaut-ten proszek ma bardzo bogaty kolor i smak. Uważaj na podróbki!
Krok 2:
Pokrój masło w drobną kostkę, aby szybciej stopiły się w mleku.
Krok 3:
Wlej mleko do rondla, dodaj masło pokrojone na kawałki. Umieść patelnię na małym ogniu i zagotuj mleko. Ale nie gotuj! !!! Dokładna ilość mleka zależy od jakości proszku kakaowego i jego gęstości. Dlatego podaję Minimalne przybliżone obliczenia. Cały proszek zabrał mi trochę więcej mleka niż wskazano w przepisie, ale lepiej jest później dodać więcej niż wlać dużo mleka na raz i zrozumieć, że masa jest płynna.
Krok 4:
Zdejmij patelnię z ognia i mieszaj masę, aż całe masło się rozpuści.
Krok 5:
Wlej cukier do gorącego mleka i mieszaj, aż się rozpuści. Przy tak dużej ilości cukru powstanie niezbyt słodka czekolada, coś pomiędzy gorzką a ciemną. Jeśli potrzebujesz słodszej czekolady, dodaj 1,5-2 razy więcej cukru.
Krok 6:
Dodaj proszek kakaowy.
Krok 7:
Mieszaj, aż będzie gładka. Jeśli mieszanina okaże się zbyt lepka i grudkowata, zagotuj około 50-80 ml mleka na kuchence i stopniowo wlewaj do masy czekoladowej i mieszaj. Rób to, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
Krok 8:
Powinna uzyskać błyszczącą jednorodną mieszaninę, gęstą jak bardzo tłusta śmietana i nie spływać z trzepaczki. Co zrobić, jeśli natychmiast wlano dużo mleka, a mieszanina okazała się płynna i płynna, jak lukier i rozumiesz, że taka czekolada nie stwardnieje. Najłatwiejszą opcją jest dodanie większej ilości kakao. Ale jeśli kakao już nie istnieje, musisz zwrócić taką mieszaninę do powolnego ognia lub łaźni wodnej i przy ciągłym mieszaniu zagotować do wymaganej konsystencji.
Krok 9:
Wlej jeszcze gorącą masę czekoladową do foremek. Możesz użyć foremek do cukierków i po prostu wlać czekoladę na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i wygładzić. Użyłem silikonowych foremek do wafli wiedeńskich, aby uzyskać płytki o ładnej fakturze. Schłodzić czekoladę w temperaturze pokojowej.
Krok 10:
Umieść foremki z czekoladą w zamrażarce na 2-3 godziny, aż całkowicie stwardnieją.
Krok 11:
Wyjmij gotowe płytki z foremek i możesz cieszyć się naturalną czekoladą własnego przygotowania. Warto wziąć pod uwagę, że taka czekolada szybko się topi, ponieważ nie ma stabilizatorów i innej chemii, która jest dodawana do produkcji w celu zachowania kształtu tabliczek czekolady. Smacznego!
jakość proszku kakaowego jest inna dla wszystkich producentów i będziesz musiał nawigować tutaj tylko empirycznie. Również w przepisie na domową czekoladę jakość i zawartość tłuszczu masła ma ogromne znaczenie. Olej należy wybrać "tradycyjny" o zawartości tłuszczu 82,5%. To z jego pomocą tabliczka czekolady stwardnieje po schłodzeniu. Ogólnie rzecz biorąc, kluczem do sukcesu każdego dania, nie tylko czekolady, są wysokiej jakości i świeże składniki. Spróbuj, eksperymentuj, a na pewno ci się uda!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g