czekolada z kakao i mleka domowej roboty

Dodaj do swojej domowej czekolady orzechy i rodzynki do smaku! Kiedy chcesz zjeść tabliczkę czekolady, nie musisz iść do sklepu. Jeśli masz kakao w proszku, cukier, mleko i trochę masła, możesz łatwo zrobić czekoladę w domu. Wystarczy trochę wolnego czasu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 35 % 17 g
węglowodany 49 % 24 g
280 kcal
IG: 46 / 0 / 54

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki, aby zrobić domową czekoladę. Sukces zależy od jakości kakao. Nie gotuj po raz pierwszy dużej porcji-przetestuj. Gotowe mieszanki do przygotowania kakao, takie jak Nesquik, nie nadają się tutaj. Taka czekolada po prostu się nie zestali. biorę kakao w pudełkach złota etykieta ściśle od firmy Czerwony Październik. Będzie pyszny z belgijskim kakao Callebaut-ten proszek ma bardzo bogaty kolor i smak. Uważaj na podróbki!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój masło w drobną kostkę, aby szybciej stopiły się w mleku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mleko do rondla, dodaj masło pokrojone na kawałki. Umieść patelnię na małym ogniu i zagotuj mleko. Ale nie gotuj! !!! Dokładna ilość mleka zależy od jakości proszku kakaowego i jego gęstości. Dlatego podaję Minimalne przybliżone obliczenia. Cały proszek zabrał mi trochę więcej mleka niż wskazano w przepisie, ale lepiej jest później dodać więcej niż wlać dużo mleka na raz i zrozumieć, że masa jest płynna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zdejmij patelnię z ognia i mieszaj masę, aż całe masło się rozpuści.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej cukier do gorącego mleka i mieszaj, aż się rozpuści. Przy tak dużej ilości cukru powstanie niezbyt słodka czekolada, coś pomiędzy gorzką a ciemną. Jeśli potrzebujesz słodszej czekolady, dodaj 1,5-2 razy więcej cukru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj proszek kakaowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mieszaj, aż będzie gładka. Jeśli mieszanina okaże się zbyt lepka i grudkowata, zagotuj około 50-80 ml mleka na kuchence i stopniowo wlewaj do masy czekoladowej i mieszaj. Rób to, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Powinna uzyskać błyszczącą jednorodną mieszaninę, gęstą jak bardzo tłusta śmietana i nie spływać z trzepaczki. Co zrobić, jeśli natychmiast wlano dużo mleka, a mieszanina okazała się płynna i płynna, jak lukier i rozumiesz, że taka czekolada nie stwardnieje. Najłatwiejszą opcją jest dodanie większej ilości kakao. Ale jeśli kakao już nie istnieje, musisz zwrócić taką mieszaninę do powolnego ognia lub łaźni wodnej i przy ciągłym mieszaniu zagotować do wymaganej konsystencji.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej jeszcze gorącą masę czekoladową do foremek. Możesz użyć foremek do cukierków i po prostu wlać czekoladę na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i wygładzić. Użyłem silikonowych foremek do wafli wiedeńskich, aby uzyskać płytki o ładnej fakturze. Schłodzić czekoladę w temperaturze pokojowej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść foremki z czekoladą w zamrażarce na 2-3 godziny, aż całkowicie stwardnieją.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotowe płytki z foremek i możesz cieszyć się naturalną czekoladą własnego przygotowania. Warto wziąć pod uwagę, że taka czekolada szybko się topi, ponieważ nie ma stabilizatorów i innej chemii, która jest dodawana do produkcji w celu zachowania kształtu tabliczek czekolady. Smacznego!

jakość proszku kakaowego jest inna dla wszystkich producentów i będziesz musiał nawigować tutaj tylko empirycznie. Również w przepisie na domową czekoladę jakość i zawartość tłuszczu masła ma ogromne znaczenie. Olej należy wybrać "tradycyjny" o zawartości tłuszczu 82,5%. To z jego pomocą tabliczka czekolady stwardnieje po schłodzeniu. Ogólnie rzecz biorąc, kluczem do sukcesu każdego dania, nie tylko czekolady, są wysokiej jakości i świeże składniki. Spróbuj, eksperymentuj, a na pewno ci się uda! 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g

Podobne przepisy