skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Jeśli sam robisz mięso mielone, zacznij pracę od mięsa. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku do gotowego mięsa mielonego, wymieszaj.
Krok 2:
Lepiej jest wziąć wołowinę i wieprzowinę w równych częściach, aby danie było smaczniejsze, delikatniejsze i bardziej soczyste. Mięso myjemy i skręcamy w maszynce do mięsa z dodatkiem jednej cebuli.
Krok 3:
Do gotowego mięsa mielonego dodaj drobno posiekaną cebulę i przyprawy: sól i czarny pieprz do smaku.
Krok 4:
Przygotowanie ciasta. Wlej przesianą mąkę do miski. Mąka może zająć trochę więcej, wszystko zależy od jakości i gęstości mąki, które są różne dla wszystkich producentów. Dlatego jeśli ciasto wymaga, musisz dodać trochę mąki. W misce z mąką wbijamy jedno jajko kurze, dodajemy sól i wlewamy wodę. Wymieszaj masę łyżką, rozłóż ją na stole i kontynuuj ugniatanie rękami, aż uzyskasz gęstą elastyczną Kolobok.
Krok 5:
Zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na piętnaście minut, ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Wyjmij ciasto z lodówki. Zwijamy go w cienką warstwę o grubości nie większej niż 2 mm, wycinamy koła szklanką, lepiej zrobić koła o średnicy nie większej niż 10 cm.
Krok 6:
Na środku każdego koła kładziemy trochę ugotowanego mięsa mielonego.
Krok 7:
Tworzymy pozy, mocujemy krawędzie ciasta tak, aby w środku pozostał mały otwór, jest on potrzebny do uwolnienia pary podczas gotowania. Wygodniej jest rzeźbić pozy w dłoni, trzymając mięso mielone jednym palcem, palcami drugiej ręki zbierać fałdy w kółko. Gotowe pozy kładziemy na posypanej mąką powierzchni, aby ciasto się nie rozerwało, a nadzienie nie wyciekło.
Krok 8:
Musisz gotować buuzy w podwójnym bojlerze, możesz użyć nowoczesnych urządzeń, takich jak mantovar, Multicooker i tak dalej, gdzie możesz gotować na parze. Zanurz pozycje dnem w oleju roślinnym, aby nie przykleiły się do formy i włóż do formy podwójnego kotła. Gotuj na parze przez około 40 minut.
Krok 9:
Wyjmujemy gotowe danie. Wlać buuzę z roztopionym masłem, posypać świeżymi ziołami i podawać. ze świeżymi warzywami i sosem do smaku. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g