Buriacki buuz pozuje na parę

pyszne, pożywne narodowe danie Buriacji! Buuzy to główne tradycyjne danie Buriacji. Gotuje się go wyłącznie na parze w specjalnych garnkach-parowarach, które nazywano "pozami", dlatego wcześniej to danie nazywano pozami na parze, teraz częściej nazywane buuzami. Zewnętrznie sposób przygotowania buuzy jest podobny do manty, chińskich baozów. Ale buuzy różnią się od swoich odpowiedników tym, że są przygotowywane z nadzieniem wyłącznie z mięsa, nie dodaje się do nich innych dodatków oprócz soli, mielonego pieprzu i cebuli w kuchni buriackiej. Na specjalne święta w ojczyźnie tego dania Buzy są przygotowywane z mielonego mięsa, częściej jagnięciny i mięsa końskiego, ale teraz czasy i smaki się zmieniają, Buzy są przygotowywane z mięsa mielonego, z dowolnego mięsa.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 24 % 11 g
węglowodany 56 % 25 g
230 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Jeśli sam robisz mięso mielone, zacznij pracę od mięsa. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku do gotowego mięsa mielonego, wymieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lepiej jest wziąć wołowinę i wieprzowinę w równych częściach, aby danie było smaczniejsze, delikatniejsze i bardziej soczyste. Mięso myjemy i skręcamy w maszynce do mięsa z dodatkiem jednej cebuli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do gotowego mięsa mielonego dodaj drobno posiekaną cebulę i przyprawy: sól i czarny pieprz do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotowanie ciasta. Wlej przesianą mąkę do miski. Mąka może zająć trochę więcej, wszystko zależy od jakości i gęstości mąki, które są różne dla wszystkich producentów. Dlatego jeśli ciasto wymaga, musisz dodać trochę mąki. W misce z mąką wbijamy jedno jajko kurze, dodajemy sól i wlewamy wodę. Wymieszaj masę łyżką, rozłóż ją na stole i kontynuuj ugniatanie rękami, aż uzyskasz gęstą elastyczną Kolobok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na piętnaście minut, ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Wyjmij ciasto z lodówki. Zwijamy go w cienką warstwę o grubości nie większej niż 2 mm, wycinamy koła szklanką, lepiej zrobić koła o średnicy nie większej niż 10 cm.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na środku każdego koła kładziemy trochę ugotowanego mięsa mielonego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Tworzymy pozy, mocujemy krawędzie ciasta tak, aby w środku pozostał mały otwór, jest on potrzebny do uwolnienia pary podczas gotowania. Wygodniej jest rzeźbić pozy w dłoni, trzymając mięso mielone jednym palcem, palcami drugiej ręki zbierać fałdy w kółko. Gotowe pozy kładziemy na posypanej mąką powierzchni, aby ciasto się nie rozerwało, a nadzienie nie wyciekło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Musisz gotować buuzy w podwójnym bojlerze, możesz użyć nowoczesnych urządzeń, takich jak mantovar, Multicooker i tak dalej, gdzie możesz gotować na parze. Zanurz pozycje dnem w oleju roślinnym, aby nie przykleiły się do formy i włóż do formy podwójnego kotła. Gotuj na parze przez około 40 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmujemy gotowe danie. Wlać buuzę z roztopionym masłem, posypać świeżymi ziołami i podawać. ze świeżymi warzywami i sosem do smaku. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy