skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić piance w domu-parzone ciasta, kapusta i mięso? Do ciasta wymieszaj: mąkę z sodą, skrobią, solą i cukrem. Dodaj drożdże do ciepłej wody i odstaw na kilka minut, aby na wodzie pojawiła się piana. Wlej wodę z drożdżami do mąki i ugniataj twarde ciasto. Zawiń go w celofan i wyślij do lodówki na kilka godzin, minęła noc.
Krok 2:
Przygotuj nadzienie: drobno posiekaj kapustę, zmiel ją solą. Dodaj czosnek wyciśnięty na czosnku, natychmiast polej sosem sojowym.
Krok 3:
Pokrój cebulę w kostkę, podsmaż i dodaj do mielonego mięsa. Smaż wszystko do miękkości. Dopraw mięso mielone pieprzem i kolendrą. Wymieszaj z kapustą.
Krok 4:
Wyjmij ciasto z lodówki, ugniataj je jeszcze raz i uformuj placki.
Krok 5:
Połóż placki na desce posypanej mąką, pozostaw na kolejne 20 minut.
Krok 6:
Nasmaruj dno podwójnego kotła olejem roślinnym i ułóż placki. Gotuj przez około 30 do 40 minut.
Krok 7:
Ułóż gotowe placki na talerzu i posmaruj masłem.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal / 100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g