skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić chińskie bułeczki ryżowe na parze?
1. Wlej suche drożdże do miski, dodaj tutaj cukier. Podgrzej wodę do ciepłego stanu, zalej ją drożdżami i cukrem. Pozostaw mieszaninę na 10-15 minut, aż pojawi się Piankowa Czapka.
2. Gdy reakcja minie, przesiej mąkę pszenną i ryżową do drożdży, dodaj sól i olej roślinny. Zagnieść ciasto. Ciasto można ugniatać ręcznie lub użyć miksera elektrycznego ze specjalnymi hakami.
3. Przykryj ciasto ręcznikiem lub folią spożywczą, pozostaw na godzinę. Powinien podwoić swoją objętość.
4. Posyp powierzchnię roboczą mąką, ułóż ciasto, wymieszaj. W teście nie powinno pozostać żadnych pęcherzyków powietrza. Aby wydalić powietrze do maksimum, rozwałkuj ciasto cienko, a następnie złóż je i ponownie rozwałkuj.
5. Podziel ciasto na sześć części. Z każdego kawałka uformuj bułki, zbierając jak worek. Umieść półfabrykaty na sitku parowym. Przykryj, pozostaw na pół godziny.
6. Za pomocą noża wykonaj nacięcia na powierzchni bułek. Za pomocą silikonowego pędzla posmaruj powierzchnię bułek żółtkiem jaja.
7. Wlej wodę do miski multicookera (około jednej lub dwóch szklanek), wybierz program "para". Gdy woda się zagotuje, umieść sitko z bułkami na misce, zamknij pokrywkę. Gotuj przez 20 minut, ten czas jest wystarczający.
8. Po sygnale nie spiesz się, aby otworzyć pokrywkę, pozostaw bułki na 5-7 minut. Od razu są trochę lepkie, ale stabilizują się po 10 minutach.
podawaj na stole, poczęstuj się dla zdrowia!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g