Chińskie bułeczki ryżowe na parze

zaskocz swoich krewnych pysznym przysmakiem kuchni chińskiej! Chińskie bułeczki ryżowe gotowane na parze są nieco niezwykłe zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu. Nie mają zwykłej upieczonej skórki, w środku są również bardziej przewiewne. Są pyszne do jedzenia podczas maczania pikantnego sosu mięsnego, ze słodkim dżemem są również świetne. Dużą zaletą bułek jest to, że można je zamrażać. A kiedy to konieczne, po prostu przytrzymaj parę przez 5-10 minut. Możesz gotować w powolnej kuchence lub w podwójnym bojlerze, co najważniejsze pod zamkniętą pokrywką.
vasilnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 73 % 41 g
258 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

jak zrobić chińskie bułeczki ryżowe na parze?

1. Wlej suche drożdże do miski, dodaj tutaj cukier. Podgrzej wodę do ciepłego stanu, zalej ją drożdżami i cukrem. Pozostaw mieszaninę na 10-15 minut, aż pojawi się Piankowa Czapka.

2. Gdy reakcja minie, przesiej mąkę pszenną i ryżową do drożdży, dodaj sól i olej roślinny. Zagnieść ciasto. Ciasto można ugniatać ręcznie lub użyć miksera elektrycznego ze specjalnymi hakami.

3. Przykryj ciasto ręcznikiem lub folią spożywczą, pozostaw na godzinę. Powinien podwoić swoją objętość.

4. Posyp powierzchnię roboczą mąką, ułóż ciasto, wymieszaj. W teście nie powinno pozostać żadnych pęcherzyków powietrza. Aby wydalić powietrze do maksimum, rozwałkuj ciasto cienko, a następnie złóż je i ponownie rozwałkuj.

5. Podziel ciasto na sześć części. Z każdego kawałka uformuj bułki, zbierając jak worek. Umieść półfabrykaty na sitku parowym. Przykryj, pozostaw na pół godziny.

6. Za pomocą noża wykonaj nacięcia na powierzchni bułek. Za pomocą silikonowego pędzla posmaruj powierzchnię bułek żółtkiem jaja.

7. Wlej wodę do miski multicookera (około jednej lub dwóch szklanek), wybierz program "para". Gdy woda się zagotuje, umieść sitko z bułkami na misce, zamknij pokrywkę. Gotuj przez 20 minut, ten czas jest wystarczający.

8. Po sygnale nie spiesz się, aby otworzyć pokrywkę, pozostaw bułki na 5-7 minut. Od razu są trochę lepkie, ale stabilizują się po 10 minutach.

podawaj na stole, poczęstuj się dla zdrowia!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy