skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić leniwe manty? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do nadzienia i ciasta. Aby nie zadzierać przez długi czas, możesz użyć gotowego ciasta. Dobrze umyj warzywa i zioła, osusz, oczyść warzywa. Jajko umyć i osuszyć serwetką. Mięso mielone, jeśli to konieczne, rozmrozić wcześniej. Weź rafinowany olej roślinny.
Krok 2:
W misce na ciasto rozbij jajko, dodaj wodę i olej roślinny.
Krok 3:
Dobrze wymieszaj i lekko ubij powstałą emulsję trzepaczką. Sól do smaku.
Krok 4:
Stopniowo dodawaj przesianą mąkę do emulsji i zagniataj ciasto. Pamiętaj, że mąka może zająć ci mniej lub więcej - skup się na konsystencji ciasta.
Krok 5:
Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Krok 6:
Zawiń ciasto w folię i pozostaw na pół godziny w temperaturze pokojowej.
Krok 7:
W mielonym mięsie zetrzyj cebulę na grubej tarce i czosnek na małej tarce. Jeśli robisz mięso mielone za pomocą maszynki do mięsa, przekręć cebulę i czosnek w maszynce do mięsa.
Krok 8:
Dodaj wodę do mielonej cebuli i czosnku.
Krok 9:
Pokrój warzywa. Dodaj paprykę, kolendrę i posiekane zioła do mielonego mięsa.
Krok 10:
Dobrze zagnieść mięso mielone rękami, aby było lepkie.
Krok 11:
Odkurz stół mąką i cienko rozwałkuj na nim ciasto. Kształt rozwałkowanego ciasta powinien być prostokątny.
Krok 12:
Rozłóż mięso mielone na cieście równą warstwą.
Krok 13:
Przetrzyj obrane marchewki bezpośrednio na mielone mięso, równą warstwą. Zamiast marchewki możesz wziąć ziemniaki, również pyszne.
Krok 14:
Zwinąć ciasto z mięsem mielonym w ciasną bułkę.
Krok 15:
Podczas procesu zwijania zawiń krawędź, aby sok z bułki nie wyciekł podczas pieczenia. Dobrze ściśnij połączenie bułki.
Krok 16:
Połóż leniwe manti w misce do gotowania na parze (lub powolnej kuchenki lub Mantis), jak pokazano na zdjęciu.
Krok 17:
Gotuj Khanum na parze przez około 45 minut. Czas zależy od zastosowanej techniki.
Krok 18:
Gotowe leniwe manty obficie posmaruj masłem.
Krok 19:
Podawaj danie na gorąco ze śmietaną.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g