leniwe manty

niezwykle smaczne, bardzo proste-święto każdego dnia! Leniwe manti są gotowane na parze z cienko rozwałkowanego ciasta w postaci bułki nadziewanej mięsem mielonym z warzywami. W inny sposób danie nazywa się Khanum. Im cieńsze ciasto jest rozwałkowane, tym bardziej idealny jest chanum. Sprawdź swoje umiejętności-przygotuj obfity drugi!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 7 g
tłuszcze 37 % 13 g
węglowodany 43 % 15 g
209 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić leniwe manty? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do nadzienia i ciasta. Aby nie zadzierać przez długi czas, możesz użyć gotowego ciasta. Dobrze umyj warzywa i zioła, osusz, oczyść warzywa. Jajko umyć i osuszyć serwetką. Mięso mielone, jeśli to konieczne, rozmrozić wcześniej. Weź rafinowany olej roślinny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce na ciasto rozbij jajko, dodaj wodę i olej roślinny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze wymieszaj i lekko ubij powstałą emulsję trzepaczką. Sól do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo dodawaj przesianą mąkę do emulsji i zagniataj ciasto. Pamiętaj, że mąka może zająć ci mniej lub więcej - skup się na konsystencji ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zawiń ciasto w folię i pozostaw na pół godziny w temperaturze pokojowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W mielonym mięsie zetrzyj cebulę na grubej tarce i czosnek na małej tarce. Jeśli robisz mięso mielone za pomocą maszynki do mięsa, przekręć cebulę i czosnek w maszynce do mięsa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj wodę do mielonej cebuli i czosnku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój warzywa. Dodaj paprykę, kolendrę i posiekane zioła do mielonego mięsa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze zagnieść mięso mielone rękami, aby było lepkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odkurz stół mąką i cienko rozwałkuj na nim ciasto. Kształt rozwałkowanego ciasta powinien być prostokątny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż mięso mielone na cieście równą warstwą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przetrzyj obrane marchewki bezpośrednio na mielone mięso, równą warstwą. Zamiast marchewki możesz wziąć ziemniaki, również pyszne.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zwinąć ciasto z mięsem mielonym w ciasną bułkę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podczas procesu zwijania zawiń krawędź, aby sok z bułki nie wyciekł podczas pieczenia. Dobrze ściśnij połączenie bułki.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Połóż leniwe manti w misce do gotowania na parze (lub powolnej kuchenki lub Mantis), jak pokazano na zdjęciu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gotuj Khanum na parze przez około 45 minut. Czas zależy od zastosowanej techniki.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gotowe leniwe manty obficie posmaruj masłem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Podawaj danie na gorąco ze śmietaną.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy