ryba gotowana na parze w powolnej kuchence

bardzo delikatny, bardzo smaczny, zdrowy, łatwy, szybki! Ryba gotowana na parze w powolnej kuchence gotuje się w maksymalnie 20 minut. W ten sposób możesz ugotować dowolną rybę. Warunkiem jest usunięcie wszystkich kości z ryby. Następnie można go podać nawet małemu dziecku.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 89 % 17 g
tłuszcze 11 % 2 g
węglowodany 0 % 0 g
89 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić rybę gotowaną na parze w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Mam rybę Congrio, rybę krewetkową. Możesz wziąć dowolną rybę bez kości lub filetować dowolną rybę. Jeśli masz mrożoną rybę, najpierw ją rozmroź.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować to danie, potrzebujemy powolnej kuchenki (lub podwójnego kotła). Wlej około 200 ml wody (butelkowanej lub przefiltrowanej) do miski wolnowaru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj liść laurowy - nada rybie przyjemny aromat. Jeśli jesteś niekochanym Lavrushka lub, przeciwnie, miłośnikiem innych ziół i przypraw, teraz jest czas, aby dodać je do wody. Może to być ziele angielskie, tymianek, rozmaryn, a nawet cebula lub czosnek. Moim zdaniem idealny do ryb jest suszony koperek i ziele angielskie-wybierz przyprawy według własnych upodobań.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść stojak do gotowania na parze na filiżance wolnowaru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze opłucz rybę, sprawdź ponownie, czy nie ma kości, odetnij płetwy, jeśli są dostępne. Mam ryby bez kości, tylko z wyraźnym grzbietem, który doskonale usuwa się podczas jedzenia. Pokrój rybę na kawałki średniej wielkości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż kawałki ryby na stojaku do gotowania na parze. Rybę w przeciwieństwie do mięsa polecam solić przed gotowaniem - w tym przypadku nie okaże się wodnista, ale będzie delikatna i soczysta. Dlatego trochę posolić rybę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść miskę w powolnej kuchence, gotuj w trybie "Gotowanie na parze" do miękkości. W standardowych powolnych kuchenkach czas gotowania na parze wynosi około 10 minut. I chociaż ryba gotuje się wystarczająco szybko, radzę zwiększyć ją do 15 minut. Taka ryba jest smaczna na gorąco i na zimno. Ponadto jest również bardzo przydatny i bardzo nietłusty. Smacznego!

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Bersh - 83   kcal/100g
  • Płoć - 88   kcal/100g
  • Ruff - 88   kcal/100g
  • Gustera - 97   kcal/100g
  • Lin - 40   kcal/100g
  • Kleń - 127   kcal/100g
  • Jaz - 81   kcal/100g
  • ASP - 98   kcal/100g
  • Czechoń - 88   kcal/100g
  • Czerwonopłetwy - 100   kcal/100g
  • Golec - 135   kcal/100g

Podobne przepisy