skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić rybę gotowaną na parze w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Mam rybę Congrio, rybę krewetkową. Możesz wziąć dowolną rybę bez kości lub filetować dowolną rybę. Jeśli masz mrożoną rybę, najpierw ją rozmroź.
Krok 2:
Aby przygotować to danie, potrzebujemy powolnej kuchenki (lub podwójnego kotła). Wlej około 200 ml wody (butelkowanej lub przefiltrowanej) do miski wolnowaru.
Krok 3:
Dodaj liść laurowy - nada rybie przyjemny aromat. Jeśli jesteś niekochanym Lavrushka lub, przeciwnie, miłośnikiem innych ziół i przypraw, teraz jest czas, aby dodać je do wody. Może to być ziele angielskie, tymianek, rozmaryn, a nawet cebula lub czosnek. Moim zdaniem idealny do ryb jest suszony koperek i ziele angielskie-wybierz przyprawy według własnych upodobań.
Krok 4:
Umieść stojak do gotowania na parze na filiżance wolnowaru.
Krok 5:
Dobrze opłucz rybę, sprawdź ponownie, czy nie ma kości, odetnij płetwy, jeśli są dostępne. Mam ryby bez kości, tylko z wyraźnym grzbietem, który doskonale usuwa się podczas jedzenia. Pokrój rybę na kawałki średniej wielkości.
Krok 6:
Połóż kawałki ryby na stojaku do gotowania na parze. Rybę w przeciwieństwie do mięsa polecam solić przed gotowaniem - w tym przypadku nie okaże się wodnista, ale będzie delikatna i soczysta. Dlatego trochę posolić rybę.
Krok 7:
Umieść miskę w powolnej kuchence, gotuj w trybie "Gotowanie na parze" do miękkości. W standardowych powolnych kuchenkach czas gotowania na parze wynosi około 10 minut. I chociaż ryba gotuje się wystarczająco szybko, radzę zwiększyć ją do 15 minut. Taka ryba jest smaczna na gorąco i na zimno. Ponadto jest również bardzo przydatny i bardzo nietłusty. Smacznego!
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Bersh - 83 kcal/100g
- Płoć - 88 kcal/100g
- Ruff - 88 kcal/100g
- Gustera - 97 kcal/100g
- Lin - 40 kcal/100g
- Kleń - 127 kcal/100g
- Jaz - 81 kcal/100g
- ASP - 98 kcal/100g
- Czechoń - 88 kcal/100g
- Czerwonopłetwy - 100 kcal/100g
- Golec - 135 kcal/100g