skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mintaja na parze? Przygotuj jedzenie. Mintaj jest zwykle sprzedawany mrożony, rozmrażaj go zgodnie ze wszystkimi zasadami rozmrażania. Przeczytaj o tym, jak to zrobić na końcu przepisu. Wybierz przyprawy do smaku, ograniczyłem się tylko do zmielonego czarnego pieprzu. Zamiast oliwy z oliwek możesz wziąć zwykłą roślinę.
Krok 2:
Mam mintaja już wypatroszonego i bez głowy. Jeśli masz rybę z głową, odetnij ją. Usuń również płetwy z pleców i boków. Bardzo wygodnie jest to zrobić nożyczkami. Wytnij brzuch ryby, usuń wnętrze i usuń czarny film, jest bardzo gorzki. Odetnij ogon. Opłucz przygotowane tusze ze wszystkich stron, w tym wewnątrz. A następnie dobrze osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 3:
Włóż tusze mintaja do miski. Posolić rybę, dodać ulubione przyprawy i przyprawy. Skrop sokiem z cytryny. Wlej olej, wziąłem oliwę, aby była jeszcze zdrowsza. Użyj rąk, aby wetrzeć wszystkie składniki w rybę, szczotkując ją ze wszystkich stron.
Krok 4:
Mintaja można gotować na parze zarówno w parowarze elektrycznym (jak mój), jak iw innych urządzeniach — Multicooker, kuchenka mikrofalowa z taką funkcją, w specjalnej dyszy, która jest zainstalowana nad garnkiem, a zwykły durszlak jest odpowiedni. Umieść rybę w pojemniku do gotowania na parze.
Krok 5:
Ustaw go w urządzeniu lub nad patelnią. Jeśli gotujesz na gazie, możesz wrzucić kilka liści lavrushki do wrzącej wody. W moim podwójnym bojlerze nie można niczego wkładać do wody. Mintaja gotuje się na parze przez 10 do 15 minut, w zależności od wielkości kawałków. Ponieważ mam całe ryby, gotowałem przez 15 minut. Ugotuj mniej mintaja w kawałkach lub filecie.
Krok 6:
Ostrożnie wyjmij gotową rybę i podawaj na gorąco z dowolnym odpowiednim dodatkiem lub jako osobne danie.
Krok 7:
Podawaj mintaja na parze z klinem cytrynowym, ziołami i sosem odpowiednim dla ryb. Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g