mintaj na parze

Lekki, zdrowy, dietetyczny, na odchudzanie! Gotowany na parze mintaj okazuje się soczysty, aromatyczny i bardzo smaczny! Zachowuje wszystkie przydatne substancje, w przeciwieństwie do ryb gotowanych w zwykły sposób. Podczas gotowania zużywa się mało oleju, danie jest niskokaloryczne.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 14 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 0 % 0 g
111 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mintaja na parze? Przygotuj jedzenie. Mintaj jest zwykle sprzedawany mrożony, rozmrażaj go zgodnie ze wszystkimi zasadami rozmrażania. Przeczytaj o tym, jak to zrobić na końcu przepisu. Wybierz przyprawy do smaku, ograniczyłem się tylko do zmielonego czarnego pieprzu. Zamiast oliwy z oliwek możesz wziąć zwykłą roślinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mam mintaja już wypatroszonego i bez głowy. Jeśli masz rybę z głową, odetnij ją. Usuń również płetwy z pleców i boków. Bardzo wygodnie jest to zrobić nożyczkami. Wytnij brzuch ryby, usuń wnętrze i usuń czarny film, jest bardzo gorzki. Odetnij ogon. Opłucz przygotowane tusze ze wszystkich stron, w tym wewnątrz. A następnie dobrze osusz ręcznikami papierowymi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż tusze mintaja do miski. Posolić rybę, dodać ulubione przyprawy i przyprawy. Skrop sokiem z cytryny. Wlej olej, wziąłem oliwę, aby była jeszcze zdrowsza. Użyj rąk, aby wetrzeć wszystkie składniki w rybę, szczotkując ją ze wszystkich stron.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mintaja można gotować na parze zarówno w parowarze elektrycznym (jak mój), jak iw innych urządzeniach — Multicooker, kuchenka mikrofalowa z taką funkcją, w specjalnej dyszy, która jest zainstalowana nad garnkiem, a zwykły durszlak jest odpowiedni. Umieść rybę w pojemniku do gotowania na parze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ustaw go w urządzeniu lub nad patelnią. Jeśli gotujesz na gazie, możesz wrzucić kilka liści lavrushki do wrzącej wody. W moim podwójnym bojlerze nie można niczego wkładać do wody. Mintaja gotuje się na parze przez 10 do 15 minut, w zależności od wielkości kawałków. Ponieważ mam całe ryby, gotowałem przez 15 minut. Ugotuj mniej mintaja w kawałkach lub filecie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ostrożnie wyjmij gotową rybę i podawaj na gorąco z dowolnym odpowiednim dodatkiem lub jako osobne danie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj mintaja na parze z klinem cytrynowym, ziołami i sosem odpowiednim dla ryb. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy