sos jajeczny maślany

delikatny, pyszny, kremowy, z lekką kwaskowatością! SOS jajeczny maślany to nic innego jak słynny Holendrzy. Przygotowuje się go w łaźni wodnej z żółtek i masła. W przygotowaniu sos jest dość kapryśny, czasami może się rozwarstwić, ale zgodnie z przepisem poradzisz sobie z tym!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 94 % 60 g
węglowodany 2 % 1 g
545 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić maślany SOS jajeczny? Na początek przygotuj jedzenie. Weź masło najwyższej jakości, chłopskie lub podobne. Należy go zmierzyć na podstawie jednego średniego żółtka 75 gramów. Jaja kurze umyć i osuszyć serwetkami. Następnie oddziel żółtka od białek. Włóż białka do lodówki, nie będziemy ich potrzebować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść masło w dowolny sposób. Najłatwiej to zrobić w kuchence mikrofalowej. Ale możesz w rondlu na kuchence, na małym ogniu. Podczas gdy gotujemy masę jajeczną, olej będzie miał czas, aby nieco ostygnąć i nie szokować delikatnych żółtek wysoką temperaturą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Surowe żółtka wymieszaj z wodą, delikatnie ubijając mieszaninę trzepaczką. W przyszłości pomoże to sosowi nie rozwarstwić się na składniki. Mieszanina powinna znajdować się w naczyniu termicznym. Mam metalową miskę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wodę do dużego garnka i umieść ją na kuchence. Doprowadzić do wrzenia. Zanurz naczynia z żółtkami w dużym rondlu. Mamy kąpiel wodną. Woda nie powinna dotykać dna miski z jajkami, w przeciwnym razie mogą się ugotować i skończysz z omletem, a nie sosem. Zacznij intensywnie mieszać jajka trzepaczką. Stopniowo masa zacznie gęstnieć i rozjaśniać się. Gdy ma konsystencję śmietany, usuń ją z ognia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Natychmiast zacznij wlewać stopione masło cienkim strumieniem do ciepłych żółtek, pracując bardzo dobrze trzepaczką. Dodaj sól i sok z cytryny do smaku. Wyszła mi niekompletna łyżka soku. Sos jest gotowy! Możesz podać go natychmiast.

jest to w zasadzie dobrze znany francuski sos holenderski, tradycyjnie podawany z jajkami w koszulce.

zamiast sosu cytrynowego często używa się octu, dowolnego: balsamicznego, winnego, jabłkowego, można po prostu wziąć białe wino.
czasami jest przygotowywany z dodatkiem białego sosu, taki sos jest szczególnie dobry dla ryb.
do sosu można dodać ser lub przecier pomidorowy.
musztarda dobrze się z nią łączy, doda odrobinę pikanterii.
możesz włożyć do niego dowolne drobno posiekane warzywa lub suche przyprawy.
należy pamiętać, że tego rodzaju sosów nie można przechowywać, dlatego przygotowuje się je bezpośrednio przed użyciem.
jeśli nagle twój sos jest zwinięty lub rozwarstwiony, to niestety nie można go już uratować, będziesz musiał ugotować nowy.
weź również pod uwagę, że jest bardzo kaloryczny, ponieważ opiera się na maśle.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy