skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić manty w parowcu na parze? Przygotuj jedzenie. Do nadzienia używam mielonej wołowiny. Idealnie powinna to być jagnięcina, a nie przewijana w maszynce do mięsa, ale posiekana nożem. Powinno być dużo cebuli, manti z tego będą soczyste.
Krok 2:
Z mąki, jajka i wody zagnieść ciasto. Pozostaw ciasto na pół godziny, w tym czasie gluten zawarty w mące puchnie, a ciasto stanie się bardziej elastyczne. Nie zaniedbuj tego kroku. Ciasto staje się o rząd wielkości lepsze, a praca z nim jest znacznie łatwiejsza. Pod koniec ugniatania uderzam ciasto o stół, rzucając bryłę na powierzchnię siłą, co również dobrze wpływa na jego właściwości.
Krok 3:
Podczas gdy ciasto odpoczywa, przygotuj mięso mielone. Drobno posiekaj cebulę. Trę go na grubej tarce. Połóż cebulę na mięsie. Sól, dodaj przyprawy do mięsa mielonego, a następnie dobrze ugniataj.
Krok 4:
Wypoczęte ciasto rozwałkować na stole posypanym mąką w kwadratową warstwę. Nie rób tego bardzo cienkiego, będzie dużo mięsa, ciasto może się rozerwać.
Krok 5:
Pokrój warstwę na kwadraty około 8 * 8 cm.
Krok 6:
Połóż kawałek mielonego mięsa na każdym kwadracie. Nie żałuj dodatków, manti nie pierogów)
Krok 7:
Przyklej manty. Rzeźbię w następujący sposób. Łączę przeciwległe rogi kwadratu do środka. Ściskam powstałe otwory.
Krok 8:
Pozostaje połączyć pobliskie rogi - a nasza Manta jest gotowa!
Krok 9:
Aby manti nie przykleiły się do miski do gotowania na parze, każdą mantę należy nasmarować olejem roślinnym od dołu. Aby to zrobić, weź spodek i wlej na niego trochę oleju. Przed umieszczeniem manty delikatnie przesuń ją dnem po Spodku. Zostaw odległość między mantami, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj manti przez 45-50 minut.
tradycyjnie manti robi się z nadzieniem mięsnym, ale są też opcje z ziemniakami, dynią i cukinią.
kwaśna śmietana, sos pomidorowy, jogurt lub sos jogurtowy są dobre jako sos.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal / 100g