skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić puszysty omlet białkowy na parze? Przygotuj jedzenie. Weź duże jajka, najlepiej domowe. Przed użyciem sprawdź ich świeżość. Umieść jajka w pojemniku z wodą o temperaturze pokojowej: jeśli opadną na dno - wszystko jest w porządku, jajka są najświeższe. Jeśli którekolwiek z jaj unosi się na powierzchni wody, lepiej go nie używać, ponieważ jajko nie jest pierwszą świeżością. Potrzebujemy mleka: zwykłej krowy, ale możesz wziąć mleko roślinne
Krok 2:
Właściwie mamy omlet białkowy i na podstawie nazwy będziemy potrzebować tylko białek. Do gotowania można również użyć gotowych białek jaj wyprodukowanych fabrycznie. W takim przypadku weź 100 ml białka. Jeśli używasz zwykłych jajek, konieczne będzie ostrożne oddzielenie białek od żółtek. Rozbijam jajko na pół i ostrożnie za pomocą skorupy, w której przesuwam żółtko z jednej połowy na drugą, wlewam białko do osobnego naczynia.
Krok 3:
Nie zapomnij również dobrze umyć jajek - na ich skorupkach znajduje się ogromna ilość bakterii. Odłóż żółtka, przykryj folią i włóż do lodówki. W tej formie są przechowywane do tygodnia i mogą być używane w wypiekach i innych potrawach. Sól białka, nie wkładaj dużo soli - w końcu danie jest dietetyczne! Używam zwykłej soli morskiej, ale według Twojego gustu może to być również sól z różnymi dodatkami.
Krok 4:
Ubij białka widelcem.
Krok 5:
Delikatnie wlej mleko.
Krok 6:
I jeszcze raz ubij widelcem.
Krok 7:
Ugotujemy omlet na parze. Do gotowania na parze odpowiednie są dowolne handicapy: Ceramiczne, Porcelanowe, drewniane, plastikowe i silikonowe. Wlej masę omletową białkową do wybranej formy.
Krok 8:
Wlej szklankę wody do miski do gotowania na parze lub multicookera z trybem parowym, umieść stojak na parze na wierzchu, na nim formę z masą omletową. Wybierz tryb gotowania na parze i czas 20 minut.
Krok 9:
Podawaj omlet na gorąco ze świeżymi sezonowymi warzywami i ziołami. Smacznego!
do takiego omletu dobrze jest podawać świeże lub duszone warzywa, a także rozmrożone w kuchence mikrofalowej (na przykład szpinak lub brokuły).
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g