omlet białkowy na parze puszysty

omlet białkowy na parze to pyszne i zdrowe danie! Omlet białkowy gotowany na parze to znane danie dietetyczne. Odpowiedni dla osób przestrzegających prawidłowej diety i diety białkowej. Przygotowanie potrawy jest bardzo proste i szybkie!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 9 g
tłuszcze 42 % 8 g
węglowodany 11 % 2 g
125 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić puszysty omlet białkowy na parze? Przygotuj jedzenie. Weź duże jajka, najlepiej domowe. Przed użyciem sprawdź ich świeżość. Umieść jajka w pojemniku z wodą o temperaturze pokojowej: jeśli opadną na dno - wszystko jest w porządku, jajka są najświeższe. Jeśli którekolwiek z jaj unosi się na powierzchni wody, lepiej go nie używać, ponieważ jajko nie jest pierwszą świeżością. Potrzebujemy mleka: zwykłej krowy, ale możesz wziąć mleko roślinne

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Właściwie mamy omlet białkowy i na podstawie nazwy będziemy potrzebować tylko białek. Do gotowania można również użyć gotowych białek jaj wyprodukowanych fabrycznie. W takim przypadku weź 100 ml białka. Jeśli używasz zwykłych jajek, konieczne będzie ostrożne oddzielenie białek od żółtek. Rozbijam jajko na pół i ostrożnie za pomocą skorupy, w której przesuwam żółtko z jednej połowy na drugą, wlewam białko do osobnego naczynia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nie zapomnij również dobrze umyć jajek - na ich skorupkach znajduje się ogromna ilość bakterii. Odłóż żółtka, przykryj folią i włóż do lodówki. W tej formie są przechowywane do tygodnia i mogą być używane w wypiekach i innych potrawach. Sól białka, nie wkładaj dużo soli - w końcu danie jest dietetyczne! Używam zwykłej soli morskiej, ale według Twojego gustu może to być również sól z różnymi dodatkami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij białka widelcem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Delikatnie wlej mleko.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I jeszcze raz ubij widelcem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugotujemy omlet na parze. Do gotowania na parze odpowiednie są dowolne handicapy: Ceramiczne, Porcelanowe, drewniane, plastikowe i silikonowe. Wlej masę omletową białkową do wybranej formy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej szklankę wody do miski do gotowania na parze lub multicookera z trybem parowym, umieść stojak na parze na wierzchu, na nim formę z masą omletową. Wybierz tryb gotowania na parze i czas 20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj omlet na gorąco ze świeżymi sezonowymi warzywami i ziołami. Smacznego!

do takiego omletu dobrze jest podawać świeże lub duszone warzywa, a także rozmrożone w kuchence mikrofalowej (na przykład szpinak lub brokuły).

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy