skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka na parze w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Z kurczaka możesz wziąć nie tylko pierś, ale także każdą inną część: udo, podudzie, skrzydło. Aby danie było jak najzdrowsze, ugotuj je bez skóry. Sól może być również Dowolna. Teraz w sklepach są rodzaje soli, które oprócz samej soli zawierają jeszcze pewną ilość przypraw: na przykład sól Adyghe lub sól czarna. Który wybrać-ty decydujesz.
Krok 2:
Dobrze umyj pierś kurczaka, w razie potrzeby usuń kości i skórę.
Krok 3:
Aby przygotować to danie, potrzebujesz powolnej kuchenki. Weź miskę multicookera, wlej czystą przefiltrowaną wodę na dno. Wlej ilość wody w zależności od modelu multicookera — przeczytaj o tym w instrukcji. W moim do gotowania kurczaka na parze wystarczy 200 ml. jeśli chcesz, możesz dodać do wody liść laurowy, ziele angielskie i inne przyprawy do smaku — wtedy kurczak będzie bardziej aromatyczny.
Krok 4:
Umieść dyszę do gotowania na parze na wierzchu.
Krok 5:
Połóż na nim kurczaka. Zalecam, aby nie solić kurczaka przed gotowaniem, ale posolić go na samym końcu, gdy danie jest już ugotowane. Sól usuwa płyn, a my potrzebujemy, aby kurczak pozostał soczysty. Gotuj kurczaka w powolnej kuchence w trybie "Gotowanie na parze" przez 25 minut. Po sygnale otwórz pokrywkę i wyjmij kurczaka. Posolić do smaku i podawać.
Krok 6:
Taki kurczak jest pyszny zarówno na gorąco, jak i na zimno. Można go jeść jako danie główne z jakimś dodatkiem i warzywami, można go pokroić i położyć na przykład na kanapce. Smacznego!
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
pamiętaj, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g