kurczak gotowany na parze w powolnej kuchence

lekki, dietetyczny, zdrowy, na odchudzanie! Kurczak gotowany na parze w powolnej kuchence to przepis, który przyda się tym, którzy monitorują swoją dietę lub przestrzegają diety. Okazuje się, że jest bardzo delikatny, smaczny, wcale nie tłusty. Jednocześnie kurczak doskonale zaspokaja głód i nasyca organizm białkiem.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 18 g
tłuszcze 50 % 18 g
węglowodany 0 % 0 g
238 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka na parze w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Z kurczaka możesz wziąć nie tylko pierś, ale także każdą inną część: udo, podudzie, skrzydło. Aby danie było jak najzdrowsze, ugotuj je bez skóry. Sól może być również Dowolna. Teraz w sklepach są rodzaje soli, które oprócz samej soli zawierają jeszcze pewną ilość przypraw: na przykład sól Adyghe lub sól czarna. Który wybrać-ty decydujesz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj pierś kurczaka, w razie potrzeby usuń kości i skórę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby przygotować to danie, potrzebujesz powolnej kuchenki. Weź miskę multicookera, wlej czystą przefiltrowaną wodę na dno. Wlej ilość wody w zależności od modelu multicookera — przeczytaj o tym w instrukcji. W moim do gotowania kurczaka na parze wystarczy 200 ml. jeśli chcesz, możesz dodać do wody liść laurowy, ziele angielskie i inne przyprawy do smaku — wtedy kurczak będzie bardziej aromatyczny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść dyszę do gotowania na parze na wierzchu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż na nim kurczaka. Zalecam, aby nie solić kurczaka przed gotowaniem, ale posolić go na samym końcu, gdy danie jest już ugotowane. Sól usuwa płyn, a my potrzebujemy, aby kurczak pozostał soczysty. Gotuj kurczaka w powolnej kuchence w trybie "Gotowanie na parze" przez 25 minut. Po sygnale otwórz pokrywkę i wyjmij kurczaka. Posolić do smaku i podawać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Taki kurczak jest pyszny zarówno na gorąco, jak i na zimno. Można go jeść jako danie główne z jakimś dodatkiem i warzywami, można go pokroić i położyć na przykład na kanapce. Smacznego!

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

pamiętaj, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy