kotlety mielone na parze w powolnej kuchence

soczyste i pachnące, łatwe do przygotowania! Kotlety parowe w powolnej kuchence są bardzo smaczne. Świetnie nadają się do jedzenia dla niemowląt, będą przydatne dla tych, którzy nie mogą jeść smażonych potraw. To proste i szybkie danie dietetyczne!
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 10 g
tłuszcze 59 % 24 g
węglowodany 17 % 7 g
280 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kotlety na parze w powolnej kuchence? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Obierz cebulę i czosnek z łuski. Możesz wziąć mięso mielone gotowe lub zrobić je samemu z dowolnego fileta mięsnego. Warzywa i mięso dobrze opłucz w wodzie, a następnie przed krojeniem i przewijaniem osusz ręcznikami papierowymi. Masło powinno mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zarówno zakupiony, jak i domowy biały chleb nadaje się do kotletów. Jeśli chleb ma miękką skórkę, możesz z nim pokruszyć miąższ. Przełóż chleb do głębokiego naczynia, wlej mleko na wierzch. Wymieszaj łyżką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę. Wyciśnij czosnek przez prasę lub drobno zetrzyj. Możesz również stropować w moździerzu lub zmiażdżyć nożem na desce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś mięso mielone na duży talerz. Dodaj pokrojone warzywa, wymieszaj całą masę łyżką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiękczone masło pokruszyć na kawałki i dodać do mielonego mięsa razem z namoczonym chlebem. Mieszaj mięso mielone, aż będzie gładkie. Jeśli masz wątpliwości, czy dodać olej, możesz pominąć ten krok. Po prostu kotlety z nim są bardziej delikatne, bogate i miękkie. Nawiasem mówiąc, olej można zastąpić tłuszczem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz wlej sól i przyprawy do mięsa mielonego do smaku. Wbij do niego surowe jajko. Mieszaj mięso mielone rękami, aż będzie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp bułkę tartą na suchy talerz. Z mięsa mielonego uformuj kotlety średniej wielkości. Zwiń każdą bułkę tartą ze wszystkich stron.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź ruszt do gotowania na parze i włóż do niego wykonane kotlety. Możesz ułożyć je ściślej do siebie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej czystą wodę do miski multicookera zgodnie z instrukcją. Umieść ruszt parowy. Zamknij pokrywę. Wybierz program "Gotowanie na parze" na czas zalecany w instrukcji dla Twojej powolnej kuchenki. Mam to 1 godzinę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kotlety mielone są gotowane na parze w powolnej kuchence pod pokrywką. Jeśli chcesz, możesz trzymać je w programie ogrzewania przez kolejne 10-15 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kotlety mięsne gotowane na parze są bardzo aromatyczne dzięki panierowaniu. Takie kotlety można jeść z ziemniakami lub makaronem. Smacznego!

wskazane jest, aby wziąć mieszane mięso mielone z kurczaka i wieprzowiny lub wołowiny. Miąższ białego chleba lub bochenka należy namoczyć w mleku lub śmietanie. Bułka tarta może być używana jako gotowa lub zrobiona panierka z niesłodzonych ciasteczek. Kotlety do stołu można podawać z puree ziemniaczanym, kaszą perłową lub makaronem.

porady:
kotlety dobrze się formują, jeśli zwilżysz ręce wodą.
opcjonalnie zamiast bułki tartej można użyć semoliny, skrobi lub mąki pszennej. I możesz w ogóle obejść się bez panierki.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy