skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kotlety na parze w powolnej kuchence? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Obierz cebulę i czosnek z łuski. Możesz wziąć mięso mielone gotowe lub zrobić je samemu z dowolnego fileta mięsnego. Warzywa i mięso dobrze opłucz w wodzie, a następnie przed krojeniem i przewijaniem osusz ręcznikami papierowymi. Masło powinno mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Zarówno zakupiony, jak i domowy biały chleb nadaje się do kotletów. Jeśli chleb ma miękką skórkę, możesz z nim pokruszyć miąższ. Przełóż chleb do głębokiego naczynia, wlej mleko na wierzch. Wymieszaj łyżką.
Krok 3:
Pokrój cebulę w drobną kostkę. Wyciśnij czosnek przez prasę lub drobno zetrzyj. Możesz również stropować w moździerzu lub zmiażdżyć nożem na desce.
Krok 4:
Przenieś mięso mielone na duży talerz. Dodaj pokrojone warzywa, wymieszaj całą masę łyżką.
Krok 5:
Zmiękczone masło pokruszyć na kawałki i dodać do mielonego mięsa razem z namoczonym chlebem. Mieszaj mięso mielone, aż będzie gładkie. Jeśli masz wątpliwości, czy dodać olej, możesz pominąć ten krok. Po prostu kotlety z nim są bardziej delikatne, bogate i miękkie. Nawiasem mówiąc, olej można zastąpić tłuszczem.
Krok 6:
Teraz wlej sól i przyprawy do mięsa mielonego do smaku. Wbij do niego surowe jajko. Mieszaj mięso mielone rękami, aż będzie gładkie.
Krok 7:
Posyp bułkę tartą na suchy talerz. Z mięsa mielonego uformuj kotlety średniej wielkości. Zwiń każdą bułkę tartą ze wszystkich stron.
Krok 8:
Weź ruszt do gotowania na parze i włóż do niego wykonane kotlety. Możesz ułożyć je ściślej do siebie.
Krok 9:
Wlej czystą wodę do miski multicookera zgodnie z instrukcją. Umieść ruszt parowy. Zamknij pokrywę. Wybierz program "Gotowanie na parze" na czas zalecany w instrukcji dla Twojej powolnej kuchenki. Mam to 1 godzinę.
Krok 10:
Kotlety mielone są gotowane na parze w powolnej kuchence pod pokrywką. Jeśli chcesz, możesz trzymać je w programie ogrzewania przez kolejne 10-15 minut.
Krok 11:
Kotlety mięsne gotowane na parze są bardzo aromatyczne dzięki panierowaniu. Takie kotlety można jeść z ziemniakami lub makaronem. Smacznego!
wskazane jest, aby wziąć mieszane mięso mielone z kurczaka i wieprzowiny lub wołowiny. Miąższ białego chleba lub bochenka należy namoczyć w mleku lub śmietanie. Bułka tarta może być używana jako gotowa lub zrobiona panierka z niesłodzonych ciasteczek. Kotlety do stołu można podawać z puree ziemniaczanym, kaszą perłową lub makaronem.
porady:
kotlety dobrze się formują, jeśli zwilżysz ręce wodą.
opcjonalnie zamiast bułki tartej można użyć semoliny, skrobi lub mąki pszennej. I możesz w ogóle obejść się bez panierki.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g