pierogi gotowane na parze na kefirze z twarogiem

proces gotowania jest prosty jak dwa razy dwa! Pierogi na parze z soczystym nadzieniem z delikatnego twarogu to świetna podwieczorek lub kolacja zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Z niewielkiej ilości ciasta i nadzienia możesz nakarmić dużą rodzinę.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 10 g
tłuszcze 9 % 4 g
węglowodany 70 % 33 g
212 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pierogi na parze? Gotowanie można rozpocząć przynajmniej od ciasta, nawet od nadzienia, nie ma znaczenia. Zacznijmy od testu. Przygotuj niezbędne składniki. Weź kefir o zawartości tłuszczu od 2,5% i więcej. Powinien mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij go z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zrób w nim zagłębienie i wlej do niego kefir o temperaturze pokojowej, żółtko, dodaj sól i sodę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść miękkie, lekko lepkie ciasto, w razie potrzeby dodając trochę więcej mąki. Możesz ugniatać rękami lub specjalną maszyną kuchenną. Przykryj gotowe ciasto ręcznikiem, aby się nie zacierało.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz przygotuj nadzienie. Lepiej jest wziąć twaróg nie suchy, bez twardych ziaren o zawartości tłuszczu od 5% i więcej. Im grubszy twaróg, tym bardziej soczyste i smaczne będzie nadzienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Twarożek wymieszaj z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym i wymieszaj, rozbijając duże grudki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli masa twarogowa okazała się płynna, wlej do niej 1 łyżkę. l kasza manna i pozostaw na 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na posypanym mąką stole rozwałkuj ciasto na kiełbasę i podziel na 12-14 równych części.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj każdą część w małe i niezbyt cienkie kółko. Jeśli rozwałkujesz zbyt cienko, ciasto z dużym prawdopodobieństwem pęknie nawet na etapie szczypania pierogów. Umieść 1 łyżkę na kółku ciasta. l nadzienia i ostrożnie ściśnij krawędzie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Uformuj wszystkie inne pierogi w ten sam sposób.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Napełnij garnek do jednej czwartej wody i ustaw na wierzchu formę z otworami do gotowania na parze. Jeśli masz Multicooker lub parowiec, lepiej gotować, oczywiście w nich. A jeśli nie ma żadnego z powyższych, to też nie ma znaczenia. Możesz gotować pierogi w durszlaku, sicie w staromodny sposób lub ogólnie rozciągać gazę złożoną w 3-4 warstwach nad patelnią i gotować w niej pierogi.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gdy woda się zagotuje, posmaruj formę olejem roślinnym i ułóż kilka pierogów w odległości od siebie, ponieważ znacznie się powiększą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotuj pierogi przez 5-7 minut pod przykryciem lub nieco dłużej, w zależności od grubości ciasta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowe pierogi przełożyć do miski z masłem i wymieszać. Zagotuj pozostałe partie pierogów, za każdym razem smarując formę olejem roślinnym i mieszając gotowe pierogi z masłem, aby się nie sklejały. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal / 100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal / 100g

Podobne przepisy