skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pierogi na parze? Gotowanie można rozpocząć przynajmniej od ciasta, nawet od nadzienia, nie ma znaczenia. Zacznijmy od testu. Przygotuj niezbędne składniki. Weź kefir o zawartości tłuszczu od 2,5% i więcej. Powinien mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij go z lodówki.
Krok 2:
Przesiej mąkę do miski.
Krok 3:
Zrób w nim zagłębienie i wlej do niego kefir o temperaturze pokojowej, żółtko, dodaj sól i sodę.
Krok 4:
Zagnieść miękkie, lekko lepkie ciasto, w razie potrzeby dodając trochę więcej mąki. Możesz ugniatać rękami lub specjalną maszyną kuchenną. Przykryj gotowe ciasto ręcznikiem, aby się nie zacierało.
Krok 5:
Teraz przygotuj nadzienie. Lepiej jest wziąć twaróg nie suchy, bez twardych ziaren o zawartości tłuszczu od 5% i więcej. Im grubszy twaróg, tym bardziej soczyste i smaczne będzie nadzienie.
Krok 6:
Twarożek wymieszaj z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym i wymieszaj, rozbijając duże grudki.
Krok 7:
Jeśli masa twarogowa okazała się płynna, wlej do niej 1 łyżkę. l kasza manna i pozostaw na 10 minut.
Krok 8:
Na posypanym mąką stole rozwałkuj ciasto na kiełbasę i podziel na 12-14 równych części.
Krok 9:
Rozwałkuj każdą część w małe i niezbyt cienkie kółko. Jeśli rozwałkujesz zbyt cienko, ciasto z dużym prawdopodobieństwem pęknie nawet na etapie szczypania pierogów. Umieść 1 łyżkę na kółku ciasta. l nadzienia i ostrożnie ściśnij krawędzie.
Krok 10:
Uformuj wszystkie inne pierogi w ten sam sposób.
Krok 11:
Napełnij garnek do jednej czwartej wody i ustaw na wierzchu formę z otworami do gotowania na parze. Jeśli masz Multicooker lub parowiec, lepiej gotować, oczywiście w nich. A jeśli nie ma żadnego z powyższych, to też nie ma znaczenia. Możesz gotować pierogi w durszlaku, sicie w staromodny sposób lub ogólnie rozciągać gazę złożoną w 3-4 warstwach nad patelnią i gotować w niej pierogi.
Krok 12:
Gdy woda się zagotuje, posmaruj formę olejem roślinnym i ułóż kilka pierogów w odległości od siebie, ponieważ znacznie się powiększą.
Krok 13:
Gotuj pierogi przez 5-7 minut pod przykryciem lub nieco dłużej, w zależności od grubości ciasta.
Krok 14:
Gotowe pierogi przełożyć do miski z masłem i wymieszać. Zagotuj pozostałe partie pierogów, za każdym razem smarując formę olejem roślinnym i mieszając gotowe pierogi z masłem, aby się nie sklejały. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal / 100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal / 100g