babeczka w kubku na minutę w kuchence mikrofalowej

opłacalne i smaczne! Minimalny wysiłek, maksymalny wynik! Przepis to prawdziwe znalezisko! Pomoże, gdy chcesz słodyczy, ale nie ma czasu, wysiłku ani chęci na przygotowanie złożonego deseru. Kilka minut twojego czasu i pachnąca, Puszysta babeczka jest gotowa! Możesz podać wypieki na śniadanie lub rodzinną herbatę.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 33 % 19 g
węglowodany 56 % 32 g
322 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty według listy. Kefir nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Wyjmij go z lodówki wcześniej, aby miał czas na osiągnięcie temperatury pokojowej. Cukier biały można zastąpić cukrem trzcinowym. Wtedy wypieki nabiorą karmelowych nut w smaku i aromacie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W pojemniku ubij trzepaczką jajko z cukrem. Wlej kefir i rafinowany olej roślinny. Wymieszaj mieszaninę, aby kryształy cukru całkowicie się rozpuściły. Zamiast cukru możesz wziąć substytut cukru, który nie boi się obróbki cieplnej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę, aby nasycić ją tlenem, a babeczki są puszyste. Pamiętaj, że ilość mąki może wymagać dodania więcej lub, przeciwnie, mniej. Wszystko będzie zależeć od jego właściwości. Oddzielnie wymieszaj proszek do pieczenia z odrobiną mąki i dodaj go do mieszanki jajecznej, aby lepiej rozprowadził się na cieście. Możesz go zastąpić sodą oczyszczoną(1 herbata. l.), zgaszony 3% octem (1 łyżka. l.).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj wanilinę (na czubku noża) lub zastąp ją cukrem waniliowym (zgodnie z instrukcją). Zmielony cynamon (około 1 łyżeczki. L.) dodaj zgodnie z życzeniem. Zachowaj ostrożność przy dawkowaniu waniliny i cynamonu. Jeśli dodasz ich więcej niż to konieczne, smak będzie gorzki. Połącz obie mieszanki: płynną, z kefiru i jajek oraz suchą (mąka i proszek do pieczenia).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie. W razie potrzeby dodaj trochę mąki, uzyskując pożądaną konsystencję. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek, jak gęsta śmietana.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Lekko posmaruj Kubek olejem roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia. Jakich kubków można używać do gotowania w kuchence mikrofalowej? Wystarczą kubki ceramiczne, ale bez złotych wzorów. Ważne jest, aby nie było na nich wiórów i pęknięć, w przeciwnym razie takie naczynia mogą pęknąć po podgrzaniu. Możesz również użyć pojemników z żaroodpornego grubego szkła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas pieczenia produkt powiększy się około 2 razy, więc napełnij kubek ciastem nie więcej niż jedną trzecią, w przeciwnym razie "ucieknie".

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść pojemnik w kuchence mikrofalowej. Włącz maksymalną moc. Pamiętaj, że dla różnych mikrofal czas może się różnić. Dlatego radzę najpierw upiec porcję próbną, aby w razie potrzeby dostosować czas pieczenia. Gotuj przez około 1 minutę. Najpierw mieszanina się zagotuje, zacznie rosnąć, a następnie nieco się uspokoi i zastygnie. Najważniejsze jest, aby nie prześwietlać wypieków w kuchence mikrofalowej, w przeciwnym razie spali się i stanie się gumowy.

pieczone w kuchence mikrofalowej po raz pierwszy. Pierwsza porcja w środku okazała się spalona, druga bardzo smaczna. Więc słuchaj swojej kuchenki mikrofalowej!

babeczki można podawać z gałką lodów waniliowych lub po prostu z herbatą lub kawą.

przed podaniem posyp schłodzony przysmak cukrem pudrem, przesiując go przez drobny sitko. Lub polej stopioną gorzką czekoladą. Możesz również ozdobić świeżymi jagodami lub plasterkami owoców.

jeśli jesteś miłośnikiem smaku czekolady, wlej proszek kakaowy do ciasta (około 1-2 łyżki).

można również dodać prażone na suchej patelni, a następnie posiekane orzechy włoskie.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy