skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty według listy. Kefir nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Wyjmij go z lodówki wcześniej, aby miał czas na osiągnięcie temperatury pokojowej. Cukier biały można zastąpić cukrem trzcinowym. Wtedy wypieki nabiorą karmelowych nut w smaku i aromacie.
Krok 2:
W pojemniku ubij trzepaczką jajko z cukrem. Wlej kefir i rafinowany olej roślinny. Wymieszaj mieszaninę, aby kryształy cukru całkowicie się rozpuściły. Zamiast cukru możesz wziąć substytut cukru, który nie boi się obróbki cieplnej.
Krok 3:
Przesiej mąkę, aby nasycić ją tlenem, a babeczki są puszyste. Pamiętaj, że ilość mąki może wymagać dodania więcej lub, przeciwnie, mniej. Wszystko będzie zależeć od jego właściwości. Oddzielnie wymieszaj proszek do pieczenia z odrobiną mąki i dodaj go do mieszanki jajecznej, aby lepiej rozprowadził się na cieście. Możesz go zastąpić sodą oczyszczoną(1 herbata. l.), zgaszony 3% octem (1 łyżka. l.).
Krok 4:
Dodaj wanilinę (na czubku noża) lub zastąp ją cukrem waniliowym (zgodnie z instrukcją). Zmielony cynamon (około 1 łyżeczki. L.) dodaj zgodnie z życzeniem. Zachowaj ostrożność przy dawkowaniu waniliny i cynamonu. Jeśli dodasz ich więcej niż to konieczne, smak będzie gorzki. Połącz obie mieszanki: płynną, z kefiru i jajek oraz suchą (mąka i proszek do pieczenia).
Krok 5:
Dobrze wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie. W razie potrzeby dodaj trochę mąki, uzyskując pożądaną konsystencję. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek, jak gęsta śmietana.
Krok 6:
Lekko posmaruj Kubek olejem roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia. Jakich kubków można używać do gotowania w kuchence mikrofalowej? Wystarczą kubki ceramiczne, ale bez złotych wzorów. Ważne jest, aby nie było na nich wiórów i pęknięć, w przeciwnym razie takie naczynia mogą pęknąć po podgrzaniu. Możesz również użyć pojemników z żaroodpornego grubego szkła.
Krok 7:
Podczas pieczenia produkt powiększy się około 2 razy, więc napełnij kubek ciastem nie więcej niż jedną trzecią, w przeciwnym razie "ucieknie".
Krok 8:
Umieść pojemnik w kuchence mikrofalowej. Włącz maksymalną moc. Pamiętaj, że dla różnych mikrofal czas może się różnić. Dlatego radzę najpierw upiec porcję próbną, aby w razie potrzeby dostosować czas pieczenia. Gotuj przez około 1 minutę. Najpierw mieszanina się zagotuje, zacznie rosnąć, a następnie nieco się uspokoi i zastygnie. Najważniejsze jest, aby nie prześwietlać wypieków w kuchence mikrofalowej, w przeciwnym razie spali się i stanie się gumowy.
pieczone w kuchence mikrofalowej po raz pierwszy. Pierwsza porcja w środku okazała się spalona, druga bardzo smaczna. Więc słuchaj swojej kuchenki mikrofalowej!
babeczki można podawać z gałką lodów waniliowych lub po prostu z herbatą lub kawą.
przed podaniem posyp schłodzony przysmak cukrem pudrem, przesiując go przez drobny sitko. Lub polej stopioną gorzką czekoladą. Możesz również ozdobić świeżymi jagodami lub plasterkami owoców.
jeśli jesteś miłośnikiem smaku czekolady, wlej proszek kakaowy do ciasta (około 1-2 łyżki).
można również dodać prażone na suchej patelni, a następnie posiekane orzechy włoskie.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g