skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj najprostsze produkty. Jako wypełniacz użyłam pasty "Nutella". Jeśli nie chcesz, możesz wziąć kawałek czekolady, będzie też pyszny.
Krok 2:
W misce przesiej suche składniki-mąkę, kakao w proszku i proszek do pieczenia.
Krok 3:
Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką.
Krok 4:
Rozbij jajko na osobny talerz, dodaj mleko i olej roślinny.
Krok 5:
Wszystko dobrze wymieszaj widelcem.
Krok 6:
Teraz łączymy płynne składniki z suchymi.
Krok 7:
Dobrze zagnieść trzepaczką. Ciasto powinno być jednorodne, niezbyt płynne, ale też niezbyt gęste. Powinien powoli spływać z łyżki.
Krok 8:
Weź kubek o pojemności co najmniej 350 ml. Aby ciastko nie uciekło podczas pieczenia) jeśli chcesz, możesz lekko nasmarować kubek olejem. Nie robię tego, masło jest już w przepisie, a babeczka doskonale pozostaje w tyle za kubkiem. Na środek ciasta układamy nasz wypełniacz - w moim przypadku jest to łyżeczka pasty & quot; Nutella & quot;.
Krok 9:
Teraz gotowanie to moc mojej kuchenki mikrofalowej 800 watów. Wkładamy kubek z ciastem do kuchenki mikrofalowej i włączamy na 2 minuty. Ten czas wystarczy, aby ciasto zostało upieczone i nie stało się gumowe. Jeśli uważasz, że to za mało czasu - dodaj dosłownie pół minuty, ale nie więcej. A jeśli masz mocniejszą kuchenkę mikrofalową, zacznij od półtorej minuty gotowania. Lepiej nie trzymać niż prześwietlić.
Krok 10:
Oto gotowa babeczka! Z łatwością wyjąłem go z kubka, w którym gotowałem do innego kubka-jak widać, nawet bez smarowania kubka babeczka nie utknęła))
Krok 11:
W razie potrzeby możesz posypać ciasto proszkiem, polać śmietaną, dodać świeże owoce - wszystko według własnego gustu!. Makaron & quot; Nutella & quot; stworzył w środku płynny środek-babeczka okazała się pyszna!
Krok 12:
Gotuj dla zdrowia i smacznego!
jako wypełniacz do takiego ciasta możesz użyć tego, czego dusza zapragnie - kawałka czarnej i mlecznej czekolady, łyżki dżemu lub pasty czekoladowej. Babeczka za każdym razem będzie miała nowy smak! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Pasta orzechowa - 587 kcal/100g