babeczka w kubku w 5 minut w kuchence mikrofalowej

chcesz teraz słodyczy?) Deser w 5 minut! Taki przepis jest po prostu darem niebios, gdy chcesz słodyczy w tej chwili! Przygotowanie babeczki jest bardzo proste. Kilka minut na wyrabianie ciasta i kilka minut w kuchence mikrofalowej i voila! Deser w 5 minut! Jest jeden warunek, który należy spełnić - zważ wszystkie składniki za pomocą wagi kuchennej, "na oko" tutaj nie jest właściwe. Produkty w tym przepisie są tak dobrane, aby gotowa babeczka nie była & quot; gumowa & quot;, Jak to czasami bywa z pieczeniem w kuchence mikrofalowej. Gotuj dla zdrowia i zachwyć swoje rodziny pysznymi deserami!
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 36 % 20 g
węglowodany 49 % 27 g
314 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj najprostsze produkty. Jako wypełniacz użyłam pasty "Nutella". Jeśli nie chcesz, możesz wziąć kawałek czekolady, będzie też pyszny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce przesiej suche składniki-mąkę, kakao w proszku i proszek do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozbij jajko na osobny talerz, dodaj mleko i olej roślinny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dobrze wymieszaj widelcem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz łączymy płynne składniki z suchymi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze zagnieść trzepaczką. Ciasto powinno być jednorodne, niezbyt płynne, ale też niezbyt gęste. Powinien powoli spływać z łyżki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź kubek o pojemności co najmniej 350 ml. Aby ciastko nie uciekło podczas pieczenia) jeśli chcesz, możesz lekko nasmarować kubek olejem. Nie robię tego, masło jest już w przepisie, a babeczka doskonale pozostaje w tyle za kubkiem. Na środek ciasta układamy nasz wypełniacz - w moim przypadku jest to łyżeczka pasty & quot; Nutella & quot;.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz gotowanie to moc mojej kuchenki mikrofalowej 800 watów. Wkładamy kubek z ciastem do kuchenki mikrofalowej i włączamy na 2 minuty. Ten czas wystarczy, aby ciasto zostało upieczone i nie stało się gumowe. Jeśli uważasz, że to za mało czasu - dodaj dosłownie pół minuty, ale nie więcej. A jeśli masz mocniejszą kuchenkę mikrofalową, zacznij od półtorej minuty gotowania. Lepiej nie trzymać niż prześwietlić.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Oto gotowa babeczka! Z łatwością wyjąłem go z kubka, w którym gotowałem do innego kubka-jak widać, nawet bez smarowania kubka babeczka nie utknęła))

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W razie potrzeby możesz posypać ciasto proszkiem, polać śmietaną, dodać świeże owoce - wszystko według własnego gustu!. Makaron & quot; Nutella & quot; stworzył w środku płynny środek-babeczka okazała się pyszna!

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotuj dla zdrowia i smacznego!

jako wypełniacz do takiego ciasta możesz użyć tego, czego dusza zapragnie - kawałka czarnej i mlecznej czekolady, łyżki dżemu lub pasty czekoladowej. Babeczka za każdym razem będzie miała nowy smak! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Pasta orzechowa - 587   kcal/100g

Podobne przepisy