biszkopt w powolnej kuchence jest puszysty i przewiewny

niezwykle delikatny, miękki, pachnący, lekki i prosty! Bujny i przewiewny biszkopt piecze się w powolnej kuchence z ciasta na lemoniadzie. Jest niesamowity: sprężysty, porowaty i bardzo aromatyczny, z jasnym smakiem lmionady. Przepis nadaje się do powolnej kuchenki i piekarnika!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 26 % 17 g
węglowodany 65 % 43 g
346 kcal
IG: 2 / 2 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec biszkopt w powolnej kuchence, aby był puszysty i przewiewny? To bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Jajka potrzebują dużych wybranych; jeśli jajka są małe, weź 5-6 sztuk. Olej roślinny jest najlepiej słonecznikowy bez charakterystycznego zapachu. Lemoniada-dowolny żółty kolor.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka mikserem lub w maszynie kuchennej z cukrem i cukrem waniliowym, aż będą puszyste. Masa powinna zwiększyć objętość około 3-4 razy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kontynuując ubijanie, wlej olej roślinny i lemoniadę. Masa natychmiast się upłynni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i Dodaj części do ciasta, ubijając za każdym razem, aż będzie gładka na najniższej prędkości. Możesz również mieszać łopatką, ale wtedy w cieście mogą pozostać grudki mąki. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto okaże się jak płynna śmietana. Będzie nieco bardziej płynny niż klasyczny biszkopt.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej ciasto do miski wolnowaru. Nie musisz niczego smarować miski. W cieście jest już wystarczająco dużo oleju.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ustaw powolną kuchenkę na "pieczenie" i piecz biszkopt przez około 65 minut (lub 1 godzinę i 5 minut, tak jak ja). Zaleca się, aby nie otwierać multicookera, w przeciwnym razie biszkopt się uspokoi. Po sygnale ustaw czas na kolejne 60-65 minut. Nie musisz odwracać takiego biszkoptu. I tak dobrze zarumieni się z góry. Ponieważ każdy Multicooker jest inny, a temperatura pieczenia może być również inna,skup się na swojej technice. Mam temperaturę pieczenia 130 stopni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po zakończeniu pieczenia i sygnale dźwiękowym wyłącz powolną kuchenkę. Pozostaw biszkopt do ostygnięcia na kolejne 20 minut pod pokrywką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie odwróć miskę do pieczenia na Podstawki (biszkopt nie wypadnie z miski) i pozostaw do ostygnięcia, aż całkowicie ostygnie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Oto gotowy biszkopt w przekroju. Jest równomiernie upieczony, puszysty, porowaty, przewiewny i miękki. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

jeśli pieczesz biszkopt w piekarniku, piecz w 180 stopniach przez około 30-40 minut. I kolejne 15-20 minut w chłodzącym piekarniku. Nie otwieraj drzwi. Następnie odwróć formę na Podstawki. W zależności od średnicy kształtu biszkopt okaże się wyższy lub niższy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Lemoniada - 26   kcal/100g

Podobne przepisy