skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować zapiekankę, użyj wilgotnego twarogu przetartego przez sito. Dzięki temu smak gotowego dania będzie bardzo delikatny. Do mielenia można przebić twaróg za pomocą blendera zanurzeniowego. W misce do ciasta połącz twaróg i jajka.
Krok 2:
Dodaj cukier, sodę i szczyptę soli do miski. Wymieszaj całą masę.
Krok 3:
Następnie dodaj semolinę i wanilinę do ciasta.
Krok 4:
Dobrze ubij całą masę twarogową mikserem, aby ciasto na zapiekankę było gładkie. Konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę.
Krok 5:
Nasmaruj miskę multicookera niewielką ilością oleju roślinnego i ułóż całe przygotowane ciasto twarogowe. Umieść miskę w powolnej kuchence, zamknij pokrywkę i włącz tryb & quot; pieczenie" na 40 minut. Podczas pieczenia wolnowaru nie otwieraj, aby nie wypuścić z niego ciepła.
Krok 6:
Po upływie czasu wyjmij zapiekankę z wolnej kuchenki za pomocą miski do gotowania na parze.
Krok 7:
Pokrój zapiekankę na kawałki, ułóż na talerzach i podawaj. Uzupełnij gotową zapiekankę dżemem, kwaśną śmietaną lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!
jeśli masz tylko suchy twaróg, możesz dodać trochę kwaśnej śmietany lub kefiru do ciasta. Jako dodatkowe dodatki możesz użyć rodzynek, suszonych moreli, wiśni lub innych suszonych owoców.
zapiekanka z twarogu przygotowana z dodatkiem semoliny ma bardzo delikatną konsystencję, ponieważ semolina pęcznieje w cieście i pochłania nadmiar wilgoci. Zamiast semoliny można użyć mąki lub skrobi.
do aromatyzowania zamiast waniliny możesz użyć skórki cynamonu lub cytrusów.
taka zapiekanka jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można go przechowywać w lodówce, ale przed użyciem należy go podgrzać w kuchence mikrofalowej. Ale co najlepsze, zjedz ją świeżo ugotowaną, na gorąco.
gotuj dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal / 100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal / 100g