zapiekanka z twarogu z kaszą manną w powolnej kuchence

bardzo delikatne i smaczne danie z twarogu!!! Zapiekanka z twarogu, tak delikatna i bardzo smaczna, spodoba się wielu osobom. Użyj twarogu o dowolnej zawartości tłuszczu. A proces gotowania wcale cię nie utrudni. Powolna kuchenka wykona główną pracę. Bardzo delikatnie traktuje ciasta twarogowe.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 13 g
tłuszcze 29 % 11 g
węglowodany 37 % 14 g
209 kcal
IG: 0 / 36 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować zapiekankę, użyj wilgotnego twarogu przetartego przez sito. Dzięki temu smak gotowego dania będzie bardzo delikatny. Do mielenia można przebić twaróg za pomocą blendera zanurzeniowego. W misce do ciasta połącz twaróg i jajka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier, sodę i szczyptę soli do miski. Wymieszaj całą masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj semolinę i wanilinę do ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze ubij całą masę twarogową mikserem, aby ciasto na zapiekankę było gładkie. Konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj miskę multicookera niewielką ilością oleju roślinnego i ułóż całe przygotowane ciasto twarogowe. Umieść miskę w powolnej kuchence, zamknij pokrywkę i włącz tryb & quot; pieczenie" na 40 minut. Podczas pieczenia wolnowaru nie otwieraj, aby nie wypuścić z niego ciepła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po upływie czasu wyjmij zapiekankę z wolnej kuchenki za pomocą miski do gotowania na parze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój zapiekankę na kawałki, ułóż na talerzach i podawaj. Uzupełnij gotową zapiekankę dżemem, kwaśną śmietaną lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!

jeśli masz tylko suchy twaróg, możesz dodać trochę kwaśnej śmietany lub kefiru do ciasta. Jako dodatkowe dodatki możesz użyć rodzynek, suszonych moreli, wiśni lub innych suszonych owoców.
zapiekanka z twarogu przygotowana z dodatkiem semoliny ma bardzo delikatną konsystencję, ponieważ semolina pęcznieje w cieście i pochłania nadmiar wilgoci. Zamiast semoliny można użyć mąki lub skrobi.
do aromatyzowania zamiast waniliny możesz użyć skórki cynamonu lub cytrusów.
taka zapiekanka jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można go przechowywać w lodówce, ale przed użyciem należy go podgrzać w kuchence mikrofalowej. Ale co najlepsze, zjedz ją świeżo ugotowaną, na gorąco.
gotuj dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal / 100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy