skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty wskazane w przepisie.
Krok 2:
Suchy żółty groszek dobrze spłucz dużą ilością wody. Jeśli używasz całego groszku, namocz go wcześniej w zimnej wodzie i pozostaw na kilka godzin.
Krok 3:
Włóż umyty groszek do miski wolnowaru.
Krok 4:
Napełnij groszek wodą w proporcjach 1 do 3. Następnie weź kawałek masła i posmaruj nim miskę multicookera od wewnątrz 2 cm nad poziomem wody. Ta metoda zapobiegnie ucieczce wody. Umieść miskę w powolnej kuchence, zamknij pokrywkę i ustaw tryb "duszenia" na 2 godziny. Jeśli obawiasz się, że groszek "ucieknie", gotuj z otwartą miską wolnowaru. Jeśli potrzebujesz wody, dodaj trochę.
Krok 5:
10 minut przed gotowaniem puree z grochu posolić, pieprzyć i dodać masło. Jeśli chcesz, dodaj aromatyczne przyprawy do smaku. Na przykład prowansalskie, włoskie zioła i aromatyczna papryka.
Krok 6:
Dobrze wymieszaj. Po zakończeniu czasu programu pozostaw tłuczone ziemniaki w misce multicookera na co najmniej 10 minut bez otwierania pokrywy, pozwól naczyniu się zaparzyć.
Krok 7:
Daje pyszne, gładkie i delikatne puree z groszku.
Krok 8:
Podawaj puree z groszku jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielnie. Bardzo smaczne z solonymi krakersami. Smacznego!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Suszony groszek - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g