puree z groszku w powolnej kuchence

obfite i smaczne puree z groszku! Polizasz palce! Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że tłuczone ziemniaki są tylko ziemniakami)ale dziś przygotujemy puree z grochu. Ugotujemy go w powolnej kuchence-minimalny koszt i wysiłek, a smak potrawy jest niesamowity! Gotowe danie można podawać na lunch lub kolację z mięsem. Obfite i smaczne!
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 5 g
tłuszcze 15 % 3 g
węglowodany 60 % 12 g
91 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty wskazane w przepisie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Suchy żółty groszek dobrze spłucz dużą ilością wody. Jeśli używasz całego groszku, namocz go wcześniej w zimnej wodzie i pozostaw na kilka godzin.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż umyty groszek do miski wolnowaru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij groszek wodą w proporcjach 1 do 3. Następnie weź kawałek masła i posmaruj nim miskę multicookera od wewnątrz 2 cm nad poziomem wody. Ta metoda zapobiegnie ucieczce wody. Umieść miskę w powolnej kuchence, zamknij pokrywkę i ustaw tryb "duszenia" na 2 godziny. Jeśli obawiasz się, że groszek "ucieknie", gotuj z otwartą miską wolnowaru. Jeśli potrzebujesz wody, dodaj trochę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    10 minut przed gotowaniem puree z grochu posolić, pieprzyć i dodać masło. Jeśli chcesz, dodaj aromatyczne przyprawy do smaku. Na przykład prowansalskie, włoskie zioła i aromatyczna papryka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj. Po zakończeniu czasu programu pozostaw tłuczone ziemniaki w misce multicookera na co najmniej 10 minut bez otwierania pokrywy, pozwól naczyniu się zaparzyć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Daje pyszne, gładkie i delikatne puree z groszku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj puree z groszku jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielnie. Bardzo smaczne z solonymi krakersami. Smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Suszony groszek - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy