skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do ciasta.
Krok 2:
Wlej cukier do miski i wlej mleko (najlepiej trochę ciepłe), dodaj drożdże.
Krok 3:
Dodaj sól i wymieszaj. Wskazane jest, aby drożdże rozpuściły się na tym etapie. Zdarza się, że drożdże muszą stać w mleku przez 10 minut, a następnie łatwo się mieszają.
Krok 4:
Dodaj jajka i masło. Wymieszać.
Krok 5:
Czas partiami przesiać mąkę i zagnieść ciasto.
Krok 6:
Dodaj i mieszaj.
Krok 7:
Ciasto należy przykryć i przechowywać w lodówce przez 30 minut.
Krok 8:
To jest to za pół godziny.
Krok 9:
Przygotuj składniki do nadzienia.
Krok 10:
Drobno posiekaj kapustę i zalej wrzącą wodą-stanie się miękka. Obierz cebulę.
Krok 11:
Pokrój cebulę w drobną kostkę.
Krok 12:
Włącz powolną kuchenkę na tryb smażenie przez 15 minut i podgrzej olej słonecznikowy.
Krok 13:
Dodaj cebulę, wymieszaj.
Krok 14:
Piecz, aż będzie przezroczysty.
Krok 15:
Dodaj kapustę odłożoną na durszlak i gotuj na wolnym ogniu, mieszając. Na minutę przed końcem reżimu dodaj masło i wymieszaj.
Krok 16:
Sól i rozbij dwa surowe jajka na kapustę i mieszaj, aż jajka się ugotują.
Krok 17:
W tym czasie powolna kuchenka przejdzie już w tryb utrzymywania temperatury, to normalne. Nadzienie jest gotowe, pozwól mu ostygnąć.
Krok 18:
Odkurz stół lub deskę do rzeźbienia ciasta mąką.
Krok 19:
Podziel ciasto na równe kawałki i lekko zwiń je w kulki.
Krok 20:
Rozwałkuj ciasta i rozłóż na nich nadzienie. Ściśnij krawędzie i uformuj placki.
Krok 21:
Rozgrzej olej do ciast w powolnej kuchence w trybie smażenia.
Krok 22:
Ostrożnie rozłóż placki. Zostawiamy wolne miejsce, placki powiększają się podczas smażenia. Smażyć z jednej strony przez 4 minuty z otwartą pokrywką.
Krok 23:
Odwróć i smaż z drugiej strony przez kolejne 4 minuty z zamkniętą pokrywką.
Krok 24:
Zdejmij i pozwól mu lekko ostygnąć przed podaniem. Pyszne ze śmietaną!
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g