placki w powolnej kuchence z kapustą

Przygotuj domowe paszteciki w powolnej kuchence! To proste i pyszne! Pachnące i bardzo smaczne domowe ciasta z kapustą można teraz gotować nie tylko w domu, ale także w kraju, w którym nie ma zwykłego pieca, piekarnika itp.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 28 % 11 g
węglowodany 59 % 23 g
205 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej cukier do miski i wlej mleko (najlepiej trochę ciepłe), dodaj drożdże.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól i wymieszaj. Wskazane jest, aby drożdże rozpuściły się na tym etapie. Zdarza się, że drożdże muszą stać w mleku przez 10 minut, a następnie łatwo się mieszają.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajka i masło. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Czas partiami przesiać mąkę i zagnieść ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj i mieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto należy przykryć i przechowywać w lodówce przez 30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    To jest to za pół godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj składniki do nadzienia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Drobno posiekaj kapustę i zalej wrzącą wodą-stanie się miękka. Obierz cebulę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włącz powolną kuchenkę na tryb smażenie przez 15 minut i podgrzej olej słonecznikowy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj cebulę, wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piecz, aż będzie przezroczysty.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj kapustę odłożoną na durszlak i gotuj na wolnym ogniu, mieszając. Na minutę przed końcem reżimu dodaj masło i wymieszaj.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Sól i rozbij dwa surowe jajka na kapustę i mieszaj, aż jajka się ugotują.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    W tym czasie powolna kuchenka przejdzie już w tryb utrzymywania temperatury, to normalne. Nadzienie jest gotowe, pozwól mu ostygnąć.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Odkurz stół lub deskę do rzeźbienia ciasta mąką.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Podziel ciasto na równe kawałki i lekko zwiń je w kulki.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Rozwałkuj ciasta i rozłóż na nich nadzienie. Ściśnij krawędzie i uformuj placki.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Rozgrzej olej do ciast w powolnej kuchence w trybie smażenia.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Ostrożnie rozłóż placki. Zostawiamy wolne miejsce, placki powiększają się podczas smażenia. Smażyć z jednej strony przez 4 minuty z otwartą pokrywką.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Odwróć i smaż z drugiej strony przez kolejne 4 minuty z zamkniętą pokrywką.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Zdejmij i pozwól mu lekko ostygnąć przed podaniem. Pyszne ze śmietaną!

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy