skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie tuszy rozpoczyna się od rozmrożenia, jeśli właśnie wyjąłeś rybę z zamrażarki. Następnie należy go oczyścić z łusek.
Krok 2:
Następnie wypatrosz rybę, wyjmując wszystko od środka, usuwając głowę (jeśli tusza ma głowę), wyrównując ogon i usuwając płetwy, jeśli to konieczne.
Krok 3:
Okoń, szczególnie duży, podczas gotowania może stracić swój kształt, pęknąć itp.
Krok 4:
Wytrzyj tuszę serwetką i natrzyj ją przyprawami i solą. Niech okoń marynuje się w tej marynacie od kwadransa.
Krok 5:
Namoczyłem pędzel w oleju i nasmarowałem nim powierzchnię okonia. Więc stanie się bardziej soczysty, ponieważ olej stanie się rodzajem pieczęci, która pozostawi wszystkie soki w rybach.
Krok 6:
Przygotuj miskę multicookera, smarując dno olejem. Postanowiłem przykryć go folią, smarując ją olejem.
Krok 7:
Przed włożeniem tuszy do miski włożyłem cienkie plasterki cytryny do wykonanych wcześniej nacięć.
Krok 8:
Następnie połóż rybę na folii (lub na dnie miski, ale natłuszczonej), pokrywając ją czosnkiem, posypując grubą panierką i ulubionymi warzywami. Włącz tryb "Pieczenie" i poczekaj godzinę. Ryba jest łatwo wyjmowana z wielu ze względu na rogi folii. Ale nie umieszczaj samej ryby od razu na talerzu, aby nie pozostawić delikatnej skóry okonia na folii lub dnie miski.
więcej porad
okoń ma bardzo ostre PŁETWY, jest cały w tych kolcach. Dlatego bądź ostrożny, przygotowując tuszę do gotowania. Płetwy można ręcznie docisnąć do tuszy, są upieczone.
najpierw natrzyj tuszę przyprawami, a następnie posmaruj olejem, jeśli chcesz być ostrzejszy.
nie trzymaj ryby w marynacie przez długi czas, wystarczy 15 minut, jeśli nie lubisz pikantnych.
dno miski można przykryć folią, tak jak ja, lub możesz obejść się bez tego kroku. Po prostu wygodniej jest wyjąć delikatną rybę, która łatwo się rozpadnie, gdy wyjmiesz ją z miski.
okoń można upiec, zawijając go w folię (wcześniej folię należy dobrze nasmarować olejem) lub w pergaminie, gotować na parze, gotować zupę, kroić i smażyć na kawałki itp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Okoń morski wędzony na gorąco - 175 kcal/100g
- Okoń morski gotowany - 112 kcal/100g
- Okoń morski świeży - 117 kcal/100g
- Okoń morski duszony - 120 kcal/100g
- Okoń rzeczny pieczony - 180 kcal/100g
- Okoń rzeczny pieczony - 103 kcal/100g
- Okoń rzeczny - 109 kcal/100g
- Okoń rzeczny świeży - 82 kcal/100g
- Okoń rzeczny nadziewany - 130 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g