Lucjan w powolnej kuchence

Lucjan w powolnej kuchence-bezkaloryczny, smaczny, łatwy i prosty. Ryba pieczona w powolnej kuchence ma ogromną liczbę zdrowych składników i doskonały smak. Dlatego może stać się twoją specjalnością i zająć godne miejsce nie tylko w menu domowym. Okoń przygotowany w ten sposób z pewnością ozdobi świąteczny stół. Zestaw warzyw jako dodatek może być bardzo zróżnicowany.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 68 % 13 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 11 % 2 g
95 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie tuszy rozpoczyna się od rozmrożenia, jeśli właśnie wyjąłeś rybę z zamrażarki. Następnie należy go oczyścić z łusek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie wypatrosz rybę, wyjmując wszystko od środka, usuwając głowę (jeśli tusza ma głowę), wyrównując ogon i usuwając płetwy, jeśli to konieczne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Okoń, szczególnie duży, podczas gotowania może stracić swój kształt, pęknąć itp.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wytrzyj tuszę serwetką i natrzyj ją przyprawami i solą. Niech okoń marynuje się w tej marynacie od kwadransa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Namoczyłem pędzel w oleju i nasmarowałem nim powierzchnię okonia. Więc stanie się bardziej soczysty, ponieważ olej stanie się rodzajem pieczęci, która pozostawi wszystkie soki w rybach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj miskę multicookera, smarując dno olejem. Postanowiłem przykryć go folią, smarując ją olejem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przed włożeniem tuszy do miski włożyłem cienkie plasterki cytryny do wykonanych wcześniej nacięć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie połóż rybę na folii (lub na dnie miski, ale natłuszczonej), pokrywając ją czosnkiem, posypując grubą panierką i ulubionymi warzywami. Włącz tryb "Pieczenie" i poczekaj godzinę. Ryba jest łatwo wyjmowana z wielu ze względu na rogi folii. Ale nie umieszczaj samej ryby od razu na talerzu, aby nie pozostawić delikatnej skóry okonia na folii lub dnie miski.

więcej porad

okoń ma bardzo ostre PŁETWY, jest cały w tych kolcach. Dlatego bądź ostrożny, przygotowując tuszę do gotowania. Płetwy można ręcznie docisnąć do tuszy, są upieczone.

najpierw natrzyj tuszę przyprawami, a następnie posmaruj olejem, jeśli chcesz być ostrzejszy.

nie trzymaj ryby w marynacie przez długi czas, wystarczy 15 minut, jeśli nie lubisz pikantnych.

dno miski można przykryć folią, tak jak ja, lub możesz obejść się bez tego kroku. Po prostu wygodniej jest wyjąć delikatną rybę, która łatwo się rozpadnie, gdy wyjmiesz ją z miski.

okoń można upiec, zawijając go w folię (wcześniej folię należy dobrze nasmarować olejem) lub w pergaminie, gotować na parze, gotować zupę, kroić i smażyć na kawałki itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Okoń morski wędzony na gorąco - 175   kcal/100g
  • Okoń morski gotowany - 112   kcal/100g
  • Okoń morski świeży - 117   kcal/100g
  • Okoń morski duszony - 120   kcal/100g
  • Okoń rzeczny pieczony - 180   kcal/100g
  • Okoń rzeczny pieczony - 103   kcal/100g
  • Okoń rzeczny - 109   kcal/100g
  • Okoń rzeczny świeży - 82   kcal/100g
  • Okoń rzeczny nadziewany - 130   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy