owsianka ryżowa z dynią w powolnej kuchence

pyszna, cudowna, zdrowa słoneczna owsianka! Dynia jest bardzo przydatnym produktem, a jej jasny słoneczny kolor bezpośrednio wywołuje apetyt i poprawia nastrój. A połączenie dyni i mleka jest smaczne i zdrowe! Dodaj więcej ryżu - i mamy doskonałą owsiankę dla dzieci i dorosłych)) przygotujmy to pyszne)))
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 23 % 5 g
węglowodany 68 % 15 g
110 kcal
IG: 7 / 60 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Nasze składniki. Obierz dynię i pokrój na małe kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż dynię do miski multicookera, wlej trochę wody, aby woda była ledwo widoczna między kawałkami. Zamknij pokrywę multicookera, włącz tryb "duszenie" przez 30 minut, aby dynia stała się miękka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po 30 minutach dynia musi zostać posiekana. Możesz zmiażdżyć, możesz zmielić przez sito-kto lubi jaki sposób. Wybierz także stopień zmielenia dyni - kto lubi czuć kawałki dyni, ktoś może lubić, aby była puree. Siekam bardzo, bardzo drobno.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Okazuje się, że taka konsystencja.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Potem mój ryż. Bardzo dobrze musi być spłukany, zmieniamy wodę 5-10 razy, aby ostatnia woda była już czysta. Im lepiej umyty ryż, tym smaczniejszy będzie w owsiance. Dodaj umyty ryż do dyni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie do smaku sól, dodaj cukier. Jeśli chcesz - dodaj kawałek masła, jeśli ktoś nie lubi - możesz umieścić go w porcjach na talerzu. Wlej mleko i wodę (wlej trochę wody do dyni, resztę wlej do owsianki). Dodaj wodę do mleka, aby owsianka nie uciekła. To taka sztuczka))

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko wymieszano, zamknęliśmy pokrywę multicookera i włączyliśmy tryb "owsianka" na 1 godzinę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po godzinie owsianka jest gotowa. Radzę zostawić go w powolnej kuchence w trybie "podgrzewania" przez co najmniej 15 minut, będzie jeszcze lepiej parzony i będzie miał doskonały smak!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlewamy talerze i wzywamy wszystkich do jedzenia. Smacznego!

w razie potrzeby do owsianki można dodać miód, cynamon, kto co kocha.
ten przepis jest dostosowany do powolnej kuchenki o mocy 900 W i pojemności miski 5 litrów. Hostessy, jeśli to konieczne, dostosuj się do swoich asystentów.
miłego gotowania i miłego dnia dla wszystkich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal / 100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy