Dolma w powolnej kuchence

pyszne gołąbki w liściach winogron nie pozostawiają cię obojętnym! Obfite i smaczne danie, które pokocha cała rodzina!
AbigailAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 9 g
tłuszcze 47 % 23 g
węglowodany 35 % 17 g
317 kcal
IG: 6 / 94 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić dolmę w powolnej kuchence? Składnik. Doprowadź śmietanę do temperatury pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zalej liście winogron wrzącą wodą przez 10 minut. Następnie wrzuć do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj ryż do połowy ugotowany. Wymieszaj z mielonym mięsem, solą i pieprzem do smaku. Formuj mięsne & quot; kiełbaski"

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odetnij ogonek przy liściu winogron, umieść & quot; kiełbasę & quot; u podstawy liścia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj & quot; kiełbasę & quot;, zginając górne krawędzie arkusza, a następnie przykryj bokami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie zwiń jak gołąbki

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż śmietanę na dnie multicookera, a na nim dolmę szwem w dół.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij dolmą wodą. Gotuj w trybie "Duszenia" przez około 60 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż na talerzu do serwowania. Smacznego!!!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Liście winogron - 0   kcal/100g

Podobne przepisy