skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszne czekoladowe ciastko w powolnej kuchence? Bardzo proste!Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Kakao powinno być również wysokiej jakości. Zwykle biorę belgijskie kakao lub "złotą Etykietę". Nie mogę powiedzieć o innych producentach. Jajka potrzebują dużych wybranych. Jeśli jajka są małe, weź 5 sztuk. Wanilinę można zastąpić 1 łyżką.l cukier waniliowy.
Krok 2:
Na patelni połącz masło, cukier, mleko i kakao. Dostosuj ilość cukru do swoich upodobań. Ale mogę powiedzieć, że ze względu na dużą ilość kakao, nawet przy 320 g cukru, ciasto nie jest zbyt słodkie.
Krok 3:
Umieść patelnię na małym ogniu i mieszając podgrzej mieszaninę, aż cukier i masło całkowicie się rozpuszczą.
Krok 4:
Schłodzić gotową mieszaninę. Aby polać gotową babeczkę lukrem, wlej trochę mieszanki czekolady do osobnej miski. Potrzebujesz około 4-5 łyżek. l.
Krok 5:
W głębokiej misce mikserem elektrycznym ubij jajka, aż będą puszyste.
Krok 6:
Wlej schłodzoną mieszankę czekolady do ubitych jajek i mieszaj mikserem, aż będzie gładka.
Krok 7:
Dodaj mąkę przesianą wanilią, sodą i solą w częściach i ponownie ubij wszystko. Mąka może potrzebować mniej lub więcej. Skoncentruj się przede wszystkim na konsystencji ciasta. Powinno być półpłynne, jednorodne ciasto.
Krok 8:
Wlej ciasto do wysmarowanej masłem miski wolnowaru.
Krok 9:
Ustaw powolną kuchenkę w trybie "pieczenia" na 60-65 minut. Podczas pieczenia nie otwieraj pokrywy. Należy pamiętać, że w zależności od marki i modelu multicookera, czasu pieczenia i temperatury trybu "pieczenie" może być inny. Dlatego skup się na swoim urządzeniu.
Krok 10:
Po sygnale sprawdź stan babeczki drewnianym szpikulcem-powinna wyjść sucha – W razie potrzeby pozostaw babeczkę na podgrzaniu na kolejne 10-15 minut. Ale zwykle w ciągu godziny ciasto ma czas na upieczenie. Wyjmij gotowe ciasto z miski i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Krok 11:
Gdy babeczka ostygnie, przygotuj lukier. Podgrzej pozostałą mieszankę czekolady na małym ogniu, aby ponownie nabrała płynnej konsystencji. W razie potrzeby możesz dodać trochę czekolady do lukru i podgrzać, aż się rozpuści.W razie potrzeby dodaj trochę mleka lub śmietany, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Glazura powinna być płynna, średnio gęsta.
Krok 12:
Przenieś schłodzoną babeczkę na talerz i polej polewą czekoladową. I udekoruj marshmelow, jeśli chcesz.
Krok 13:
Następnie pokrój na kawałki i podawaj. Wewnątrz babeczka jest lekko wilgotna, wystarczająco gęsta i porowata. Ciasto można również przygotować w piekarniku. Piec około 50 minut w 180°C. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g