babeczka czekoladowa w powolnej kuchence

Piękny, apetyczny, z niedrogich produktów, szybki, prosty. Ciasto czekoladowe w powolnej kuchence jest lekko wilgotne, gęste, porowate, o równym okrągłym kształcie. Skład ciasta jest bardzo prosty i niedrogi. A wynik zrobi wrażenie na wszystkich szokomanach i słodyczach!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 26 % 18 g
węglowodany 64 % 44 g
360 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszne czekoladowe ciastko w powolnej kuchence? Bardzo proste!Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Kakao powinno być również wysokiej jakości. Zwykle biorę belgijskie kakao lub "złotą Etykietę". Nie mogę powiedzieć o innych producentach. Jajka potrzebują dużych wybranych. Jeśli jajka są małe, weź 5 sztuk. Wanilinę można zastąpić 1 łyżką.l cukier waniliowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni połącz masło, cukier, mleko i kakao. Dostosuj ilość cukru do swoich upodobań. Ale mogę powiedzieć, że ze względu na dużą ilość kakao, nawet przy 320 g cukru, ciasto nie jest zbyt słodkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść patelnię na małym ogniu i mieszając podgrzej mieszaninę, aż cukier i masło całkowicie się rozpuszczą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Schłodzić gotową mieszaninę. Aby polać gotową babeczkę lukrem, wlej trochę mieszanki czekolady do osobnej miski. Potrzebujesz około 4-5 łyżek. l.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W głębokiej misce mikserem elektrycznym ubij jajka, aż będą puszyste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej schłodzoną mieszankę czekolady do ubitych jajek i mieszaj mikserem, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mąkę przesianą wanilią, sodą i solą w częściach i ponownie ubij wszystko. Mąka może potrzebować mniej lub więcej. Skoncentruj się przede wszystkim na konsystencji ciasta. Powinno być półpłynne, jednorodne ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej ciasto do wysmarowanej masłem miski wolnowaru.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ustaw powolną kuchenkę w trybie "pieczenia" na 60-65 minut. Podczas pieczenia nie otwieraj pokrywy. Należy pamiętać, że w zależności od marki i modelu multicookera, czasu pieczenia i temperatury trybu "pieczenie" może być inny. Dlatego skup się na swoim urządzeniu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po sygnale sprawdź stan babeczki drewnianym szpikulcem-powinna wyjść sucha – W razie potrzeby pozostaw babeczkę na podgrzaniu na kolejne 10-15 minut. Ale zwykle w ciągu godziny ciasto ma czas na upieczenie. Wyjmij gotowe ciasto z miski i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy babeczka ostygnie, przygotuj lukier. Podgrzej pozostałą mieszankę czekolady na małym ogniu, aby ponownie nabrała płynnej konsystencji. W razie potrzeby możesz dodać trochę czekolady do lukru i podgrzać, aż się rozpuści.W razie potrzeby dodaj trochę mleka lub śmietany, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Glazura powinna być płynna, średnio gęsta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przenieś schłodzoną babeczkę na talerz i polej polewą czekoladową. I udekoruj marshmelow, jeśli chcesz.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie pokrój na kawałki i podawaj. Wewnątrz babeczka jest lekko wilgotna, wystarczająco gęsta i porowata. Ciasto można również przygotować w piekarniku. Piec około 50 minut w 180°C. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy