skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić prosty miód w powolnej kuchence? To ciasto jest dość łatwe do zrobienia. Zacznij od przygotowania niezbędnych składników do ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości, duże jajka, wybrane.
Krok 2:
Włóż miód i sodę do rondla, gotuj na małym ogniu, mieszając, aż pojawi się ciemnozłoty odcień. Wygląd i smak miodu może wpływać na smak gotowych ciast. Na przykład eukaliptus dodaje goryczy, a kwiatowy - słodyczy. Masa najpierw zmieni kolor na biały, a następnie zacznie ciemnieć. Zdejmij patelnię z ognia i lekko ostudź masę.
Krok 3:
Ubij jajka z cukrem w bujną, przewiewną masę, powinna mieć dużo bąbelków.
Krok 4:
Dodaj miód z sodą i ponownie wszystko ubij.
Krok 5:
W małych porcjach dodaj przesianą mąkę.
Krok 6:
Wymieszaj ciasto szpatułką od góry do dołu, aby się nie osiadło. Pierwsze porcje mąki można mieszać mikserem z małą prędkością, a następnie szpatułką. Ważne jest, aby nie wytrącać masy. Powinien zachować lekkość i lekko chrupać podczas mieszania.
Krok 7:
Wlej ciasto miodowe do miski wolnowaru.
Krok 8:
Piecz ciasto w trybie "Pieczenia" przez około 65 minut. Lepiej nie otwierać pokrywy podczas pieczenia. Dokładny czas pieczenia zależy od marki wolnowaru. Po sygnale, bez otwierania pokrywy, pozostaw biszkopt na podgrzaniu na kolejne 10 minut.
Krok 9:
Gotowy biszkopt powinien być dość wysoki, aromatyczny i porowaty. Wyjmij ciasto z miski i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Jeśli zamierzasz zostawić ciasto na noc i rano zebrać ciasto, lepiej owinąć schłodzony biszkopt folią spożywczą.
Krok 10:
Pokrój schłodzony biszkopt na 3-4 ciasta. Mój biszkopt okazał się półokrągły i postanowiłem zachować górne zaokrąglone ciasto jako część ciasta. W razie potrzeby możesz go usunąć.
Krok 11:
Teraz przygotuj śmietanę. Śmietana do śmietany musi być tłusta, od 25% i więcej. Mam 30%.
Krok 12:
Ubij zimną, tłustą śmietanę z cukrem, aż będzie puszysta. Krem nie powinien być rozcieńczony, średniej gęstości. Jeśli twój krem jest bardzo upłynniony podczas ubijania, możesz uratować sytuację, dodając do kremu 1-2 łyżki. l. rozpuszczona w 30 ml wody żelatyna. Krem przed nałożeniem na ciasto wstaw do lodówki na 30 minut. Krem wystarczająco zgęstnieje.
Krok 13:
Złóż ciasto, obficie posmaruj ciasta kwaśną śmietaną.
Krok 14:
Ułóż ciasta jeden na drugim.
Krok 15:
Teraz przygotuj krem maślany z gotowanym skondensowanym mlekiem. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.
Krok 16:
Ubij masło w temperaturze pokojowej za pomocą białego miksera, stopniowo dodając gotowane mleko skondensowane. Krem jest dość gęsty, dobrze zachowuje swój kształt.
Krok 17:
Wierzch i boki ciasta posmaruj kremem maślanym z gotowanym skondensowanym mlekiem. W razie potrzeby możesz zostawić trochę kremu maślanego do dekoracji ciasta.
Krok 18:
Aby posypać boki ciasta, weź posiekane orzechy. Mam orzechy włoskie, ale każdy inny też się nada.
Krok 19:
Posyp boki ciasta orzechami.
Krok 20:
Przenieś resztę kremu olejowego do torebki cukierniczej z dyszą "zamkniętą gwiazdą" i włóż kilka róż. Na każdą różę położyłem okrągły czekoladowy cukierek marsjański. W razie potrzeby udekoruj ciasto miętą i jagodami. Przed podaniem wskazane jest trzymanie ciasta w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g