skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby rozpocząć, rozmrozić mintaja. Niedawno przeczytałem, że najbardziej optymalnym i właściwym sposobem jest rozmrażanie ryb na dolnej półce lodówki. Czyszczenie mintaja jest dość proste. Odcinamy płetwy, usuwamy wnętrze i czarny film. Pokrój na porcje. Sól, dodaj przyprawy. Mam specjalną przyprawę do ryb z oregano, kurkumą, szałwią, nasionami kopru. Mieszać. I zostawiamy na trzydzieści minut.
Krok 2:
Cebulę kroję w półpierścienie, marchewki w kółka. Sposób krojenia warzyw może być dowolny. Możesz zetrzeć marchewki. Cebulę można posiekać drobniej. Aby uzyskać pikantność potrawy, możesz dodać kilka ząbków czosnku.
Krok 3:
Włącz tryb "smażenie" i wlej olej roślinny. Najpierw usmażyłem cebulę. Dosłownie kilka minut.
Krok 4:
Następnie dodaj marchewki i smaż przez kolejne trzy minuty. Aby zapobiec przypaleniu warzyw, mieszaj je okresowo.
Krok 5:
Połóż kawałki ryby nasączone przyprawami na warzywach
Krok 6:
Wymieszaj śmietanę z wodą. I tą mieszanką napełnij rybę. Możesz wlać mleko lub śmietanę. Produkty mleczne można zastąpić pastą pomidorową lub sosem sojowym. Aby zmniejszyć zawartość kalorii, możesz wlać tylko wodę. Włącz tryb "gaszenie" przez 30 minut. Pod koniec gotowania polecam zajrzeć do powolnej kuchenki. Nagle cała woda się zagotuje, a warzywa zaczną się palić. W takim przypadku dodaj trochę wody.
ryba jest dobra sama w sobie, ale można ją również podawać z dodatkiem. Może to być ryż, makaron i ulubione tłuczone ziemniaki.
Gotuj z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g