mintaj w powolnej kuchence z marchewką

dość szybki, bardzo prosty i pyszny! Idealny na kolację. Mintaj jest stosunkowo niedrogą rybą, więc często jest na naszych stołach. Można go smażyć, gotować, piec w folii, dusić w garnku. Możesz też gotować pyszne w powolnej kuchence. Przy minimalnym wysiłku otrzymasz pyszny obiad i podziękowania dla dobrze odżywionych gospodarstw domowych. Mintaj ma neutralny smak. Dlatego zmieniając składniki potrawy, możesz zmienić smak ryby. W tym naczyniu zamiast kwaśnej śmietany można dodać koncentrat pomidorowy lub sos sojowy. Eksperymentować.
SwietłankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 10 g
tłuszcze 20 % 3 g
węglowodany 13 % 2 g
75 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby rozpocząć, rozmrozić mintaja. Niedawno przeczytałem, że najbardziej optymalnym i właściwym sposobem jest rozmrażanie ryb na dolnej półce lodówki. Czyszczenie mintaja jest dość proste. Odcinamy płetwy, usuwamy wnętrze i czarny film. Pokrój na porcje. Sól, dodaj przyprawy. Mam specjalną przyprawę do ryb z oregano, kurkumą, szałwią, nasionami kopru. Mieszać. I zostawiamy na trzydzieści minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę kroję w półpierścienie, marchewki w kółka. Sposób krojenia warzyw może być dowolny. Możesz zetrzeć marchewki. Cebulę można posiekać drobniej. Aby uzyskać pikantność potrawy, możesz dodać kilka ząbków czosnku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włącz tryb "smażenie" i wlej olej roślinny. Najpierw usmażyłem cebulę. Dosłownie kilka minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj marchewki i smaż przez kolejne trzy minuty. Aby zapobiec przypaleniu warzyw, mieszaj je okresowo.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż kawałki ryby nasączone przyprawami na warzywach

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj śmietanę z wodą. I tą mieszanką napełnij rybę. Możesz wlać mleko lub śmietanę. Produkty mleczne można zastąpić pastą pomidorową lub sosem sojowym. Aby zmniejszyć zawartość kalorii, możesz wlać tylko wodę. Włącz tryb "gaszenie" przez 30 minut. Pod koniec gotowania polecam zajrzeć do powolnej kuchenki. Nagle cała woda się zagotuje, a warzywa zaczną się palić. W takim przypadku dodaj trochę wody.

ryba jest dobra sama w sobie, ale można ją również podawać z dodatkiem. Może to być ryż, makaron i ulubione tłuczone ziemniaki.
Gotuj z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy