śmietana w powolnej kuchence

łatwe i proste domowe ciasto z niedrogich produktów! Śmietana w powolnej kuchence to przepis na ulubione przez wielu ciasto, do pieczenia którego nie potrzebujesz piekarnika. Możesz podawać śmietanę w formie ciasta lub pokroić ją na ciasta i ułożyć śmietaną. Będzie pyszny w obu przypadkach.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 28 % 15 g
węglowodany 63 % 34 g
291 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić śmietanę w powolnej kuchence? Przygotuj produkty do przygotowania ciast. Zamiast sody możesz wziąć łyżkę proszku do pieczenia. Nie ma potrzeby gaszenia sody, ponieważ w cieście jest śmietana-jej kwas i gasi Zasady. Dlaczego jest to potrzebne? Podczas reakcji kwasu i zasad uwalniany jest dwutlenek węgla, dzięki czemu ciasto biszkoptowe rośnie podczas pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść masło na patelni z grubym dnem. Rozpuść go na małym ogniu. Schłodzić, aż będzie ciepły. Wystarczy zrobić to pierwszym krokiem. Podczas ubijania jajek olej ostygnie do pożądanej temperatury. Wybierając olej, zwróć uwagę na jego jakość — powinien być naturalny, bez substytutów tłuszczu mlecznego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij jajka do miski. Dodaj cukier. Ubij jajka z cukrem mikserem elektrycznym na puszystą, jasną masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj śmietanę i wlej ciepłe stopione masło. Wymieszaj mikserem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sodę i wanilinę do mąki. Przesiej mąkę do masy jajecznej. Przesiewanie nasyca mąkę powietrzem, dzięki czemu biszkopt będzie bardziej puszysty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj ciasto mikserem, aż będzie całkowicie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść koło pergaminu na dnie miski wolnowaru. Posmaruj ściany roztopionym masłem, w tym celu wygodnie jest wziąć resztki masła, które trafiło do ciasta. Wlać ciasto do miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz ciasto w odpowiednim trybie przez 65 minut. Mam to & quot; pieczenie & quot;, patrzysz na swój model. Następnie otwórz Wolnowar i wyjmij ciasto za pomocą pojemnika do gotowania na parze. Włóż ciasto do miski, obracając je. Gotuj przez 15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotowe ciasto z multicookera i całkowicie ostudź. Śmietanę można podawać już w tej formie, posypując cukrem pudrem na wierzchu. Będę nadal przygotowywał ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Za pomocą nici dentystycznej pokrój ciasto na dwa lub trzy ciasta. Dostałem dość wysoki biszkopt, pokroiłem go na trzy części.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy ciasto ostygnie, przygotuj krem. Weź schłodzoną śmietanę, jest grubsza, a krem z niej lepiej zachowa swój kształt. Nie bierz cukru do śmietany — rozpuści się w zimnej śmietanie przez długi czas. Jeśli 15% śmietany nadaje się do ciast, wybierz grubszą śmietanę, od 20%.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej cukier puder i wanilinę do śmietany.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Za pomocą szpatułki wymieszaj krem, aż będzie gładki. Dlaczego nie wzięliśmy miksera? Aby śmietana się nie rozgrzała. Ciepło sprawi, że stanie się bardziej płynny i wypłynie z ciasta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posmaruj ciasta kwaśną śmietaną.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posmaruj również górne ciasto kremem i udekoruj siatką roztopionej czekolady.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Boki ciasta udekoruj również kremem. Włóż ciasto na 2 godziny do lodówki w celu namoczenia. Podawaj śmietanę do stołu. Smacznego!

pierwszy raz upiekłam śmietanę, chociaż słyszałam o tym cieście od dzieciństwa. Lub ciasto. Faktem jest, że można go jeść bez kremu. Biszkopt jest bardzo wilgotny, miękki i soczysty. Nasączony kremem staje się pełnoprawnym ciastem.

myślę, że możesz dodać kawałki kiwi lub pomarańczy między ciastami — wzbogaci to smak kwaśnej śmietany.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal / 100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy