skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować indyka w sosie śmietanowym w powolnej kuchence? Przygotuj wszystkie składniki wymienione w przepisie. Filet z indyka opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi z nadmiaru wilgoci. Wziąłem pieczarki, ale zrobią to boczniaki lub grzyby leśne.
Krok 2:
Pokrój mięso na plasterki lub kostki o grubości około 2 cm.
Krok 3:
Umyj pieczarki, połóż na ręcznikach papierowych i wysusz z nadmiaru wilgoci. Nie trzeba obierać małych grzybów, ale zaleca się czyszczenie większych grzybów z folii. Przygotowane pieczarki pokrój wzdłuż na cienkie plasterki.
Krok 4:
Obierz cebulę, spłucz zimną wodą. Pokrój w małe kostki lub ćwiartki w pierścienie.
Krok 5:
Wlej trochę oleju roślinnego do miski multicookera. Mam oliwę, ale zrobi to rafinowany olej słonecznikowy. Włóż pokrojone mięso do miski, sól do smaku. Włącz tryb smażenie lub pieczenie i przy ciągłym mieszaniu smaż mięso przez około 5-8 minut, aż stanie się białe. Nie musisz zamykać pokrywy multicookera.
Krok 6:
Do indyka wyślij posiekaną cebulę i grzyby. Kontynuuj smażenie, mieszając jeszcze przez około 10 minut.
Krok 7:
Wlej bulion z kurczaka do miski. Możesz go zastąpić warzywami lub wieprzowiną, wołowiną. Umieść tam śmietanę, odpowiednie suche przyprawy. Wymieszać. Zamknij garnek pokrywką. Włącz tryb Duszenia i gotuj przez około 30 minut.
Krok 8:
Podawaj gotowego indyka w sosie śmietanowym na gorąco. Przed podaniem posyp ziołami (posiekanym koperkiem, natką pietruszki lub zieloną cebulą). Jeśli chcesz, przygotuj dowolny dodatek, na przykład ziemniaki, makaron, ryż, kaszę gryczaną.
przepis nadaje się do gotowania filetów z kurczaka.
śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Jeśli jest tam sól, weź to pod uwagę, gdy solisz danie, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
pieczarki wybierz białe, bez plam, bez zapachu zgnilizny, bez uszkodzeń. W dotyku nie powinny być śliskie.
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g