skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto czekoladowe w powolnej kuchence? Najpierw przygotuj biszkopt. Przygotuj dla niego jedzenie. Kakao weź naturalne, dobrej jakości, napój taki jak Nesquik nie zadziała. Olej roślinny rafinowany, bezwonny.
Krok 2:
Jak zrobić biszkopt? W osobnej misce przesiej mąkę i kakao, dodaj do nich sodę i proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj cukier, ponownie wymieszaj.
Krok 3:
W innym naczyniu lekko ubij jajka trzepaczką. Dodaj do nich mleko i masło, dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Połącz części suche i płynne, mieszaj trzepaczką, aż będą gładkie. Masa jest gruba, więc musimy ją rozcieńczyć wrzącą wodą.
Krok 5:
Zagotuj wodę, wlej wrzącą wodę do szklanki i natychmiast wlej ją do ciasta. Dobrze wymieszaj trzepaczką, ciasto stanie się bardzo płynne, więc nie bój się. Pamiętaj, że całe mieszanie odbywa się zwykłą ręczną trzepaczką — jest to bardzo wygodne.
Krok 6:
Nasmaruj miskę multicookera niewielką ilością oleju roślinnego, wlej do niej ciasto.
Krok 7:
Upiecz biszkopt w trybie odpowiednim do pieczenia, u mnie tak się nazywa "pieczenie", twój model może być inny. Czas Ustaw 65 minut plus 40 dodatkowych. Po zakończeniu pieczenia lekko otwórz pokrywkę i pozwól herbatnikowi całkowicie ostygnąć. Następnie wyjmij z niej miskę i ciasto. Zwykle dzieje się to bez problemu.
Krok 8:
Podczas pieczenia biszkoptu przygotuj krem. Przygotuj dla niego jedzenie. Wybierz czekoladę najwyższej jakości, z dużą zawartością kakao, smaczną. Krem jest najbardziej tłusty, naturalny, co najmniej 33%.
Krok 9:
Jak zrobić krem? Dobrze podgrzej śmietanę na ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Dodaj do nich czekoladę połamaną na kawałki i intensywnie pracując trzepaczką, mieszaj śmietanę, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Schłodzić mieszaninę i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Krok 10:
Po zimnie kremowa mieszanka czekolady mocno zgęstnieje. Ubij mikserem do uzyskania gęstej śmietany.
Krok 11:
Pokrój biszkopt na 3 lub 4 ciasta, w zależności od jego wysokości.
Krok 12:
Posmaruj każde ciasto dobrą porcją kremu.
Krok 13:
Posmaruj również górną warstwę ciasta.
Krok 14:
I boki ciasta.
Krok 15:
Włóż gotowe ciasto do lodówki na kilka godzin do impregnacji. Udekoruj według uznania. Podawaj do stołu. Smacznego!
ciasto okazało się bardzo smaczne, dla prawdziwych koneserów czekolady!
biszkopt jest prawie czarny z kakao, ale nie smakuje tak intensywnie, więc krem doskonale go uzupełnia. Aby uzyskać jeszcze bardziej czekoladowy smak, weź Nie 200, ale 300 gramów czekolady.
takie ciasto można zrobić z innymi kremami. Możesz po prostu ubić śmietanę z cukrem pudrem, możesz wziąć mascarpone zamiast śmietany.
biszkopt z tego przepisu, znany również jako" czekolada na wrzącej wodzie", doskonale nadaje się do przygotowania ciasta z Czarnego Lasu.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal / 100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal / 100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g