ciasto czekoladowe w powolnej kuchence

bujny, piękny, pyszny, na świątecznym stole! Ciasto czekoladowe to połączenie zwiewnych ciast i kremu maślanego z czekoladą. Biszkopt piecze się w powolnej kuchence i okazuje się wysoki, bujny, o wilgotnej i porowatej strukturze. W piekarniku nie zawsze okazuje się tak udany.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 31 % 18 g
węglowodany 60 % 35 g
318 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto czekoladowe w powolnej kuchence? Najpierw przygotuj biszkopt. Przygotuj dla niego jedzenie. Kakao weź naturalne, dobrej jakości, napój taki jak Nesquik nie zadziała. Olej roślinny rafinowany, bezwonny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić biszkopt? W osobnej misce przesiej mąkę i kakao, dodaj do nich sodę i proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj cukier, ponownie wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W innym naczyniu lekko ubij jajka trzepaczką. Dodaj do nich mleko i masło, dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz części suche i płynne, mieszaj trzepaczką, aż będą gładkie. Masa jest gruba, więc musimy ją rozcieńczyć wrzącą wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagotuj wodę, wlej wrzącą wodę do szklanki i natychmiast wlej ją do ciasta. Dobrze wymieszaj trzepaczką, ciasto stanie się bardzo płynne, więc nie bój się. Pamiętaj, że całe mieszanie odbywa się zwykłą ręczną trzepaczką — jest to bardzo wygodne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj miskę multicookera niewielką ilością oleju roślinnego, wlej do niej ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Upiecz biszkopt w trybie odpowiednim do pieczenia, u mnie tak się nazywa "pieczenie", twój model może być inny. Czas Ustaw 65 minut plus 40 dodatkowych. Po zakończeniu pieczenia lekko otwórz pokrywkę i pozwól herbatnikowi całkowicie ostygnąć. Następnie wyjmij z niej miskę i ciasto. Zwykle dzieje się to bez problemu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas pieczenia biszkoptu przygotuj krem. Przygotuj dla niego jedzenie. Wybierz czekoladę najwyższej jakości, z dużą zawartością kakao, smaczną. Krem jest najbardziej tłusty, naturalny, co najmniej 33%.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jak zrobić krem? Dobrze podgrzej śmietanę na ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Dodaj do nich czekoladę połamaną na kawałki i intensywnie pracując trzepaczką, mieszaj śmietanę, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Schłodzić mieszaninę i wstawić do lodówki na kilka godzin.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po zimnie kremowa mieszanka czekolady mocno zgęstnieje. Ubij mikserem do uzyskania gęstej śmietany.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój biszkopt na 3 lub 4 ciasta, w zależności od jego wysokości.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj każde ciasto dobrą porcją kremu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posmaruj również górną warstwę ciasta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    I boki ciasta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Włóż gotowe ciasto do lodówki na kilka godzin do impregnacji. Udekoruj według uznania. Podawaj do stołu. Smacznego!

ciasto okazało się bardzo smaczne, dla prawdziwych koneserów czekolady!
biszkopt jest prawie czarny z kakao, ale nie smakuje tak intensywnie, więc krem doskonale go uzupełnia. Aby uzyskać jeszcze bardziej czekoladowy smak, weź Nie 200, ale 300 gramów czekolady.
takie ciasto można zrobić z innymi kremami. Możesz po prostu ubić śmietanę z cukrem pudrem, możesz wziąć mascarpone zamiast śmietany.
biszkopt z tego przepisu, znany również jako" czekolada na wrzącej wodzie", doskonale nadaje się do przygotowania ciasta z Czarnego Lasu.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal / 100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal / 100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy