skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Dobrze umyj pomarańcze i cytrynę.
Krok 2:
Przygotuj słoik. Musi być wysterylizowany. Wygodnie jest to zrobić w powolnej kuchence) wlej 1 litr wody, włącz tryb "para" i umieść słoik na koszu parowym.
Krok 3:
Umyte pomarańcze ostrożnie przecinamy na pół, nie wyrzucamy skórki))) w nim przygotujemy kolejny deser, opowiem o tym w następnym przepisie)))
Krok 4:
Delikatnie pokrój miąższ na kawałki, oczyść jak najwięcej białych folii i przegród (aby dżem nie był gorzki). Proces jest pracochłonny, ale warto)))
Krok 5:
Wkładamy wszystko do miski multicookera, wlewamy cukier, wyciskamy sok z połowy cytryny, wlewamy wodę i odstawiamy na 30-40 minut, aby kawałki pomarańczy nasiąkły naszym syropem)
Krok 6:
I tak zaczyna się proces gotowania)) Włóż miskę do multicookera, włącz tryb "Gotowanie na parze", poczekaj, aż dżem się zagotuje i gotuj przez 5 minut. Wszystko to należy zrobić z otwartą pokrywą. Proszę skupić się na swoich multicookerach. Następnie pozostaw dżem do całkowitego ostygnięcia. Następnie ponownie gotujemy w ten sam sposób)) proces "gotowanie przez 5 minut i chłodzenie" powtarzamy jeszcze 2 razy. W sumie gotujemy 3 razy.
Krok 7:
Po trzecim gotowaniu musisz zmielić dżem Za pomocą blendera. Możesz bezpośrednio w misce multicookera, ale jeśli boisz się uszkodzić, lepiej wlać do innego rondla. Zmiel trochę blenderem. Nie możesz go zmielić - wszystko smakuje) posiekane jest dla mnie delikatniejsze i bogatsze)
Krok 8:
Następnie ponownie włóż miskę do powolnej kuchenki i ponownie zagotuj.
Krok 9:
Wlej gotowy dżem do sterylnych słoików. Schłodzić i przechowywać w lodówce)
Krok 10:
Długo nie było u nas) szybko się zjadły) Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g