dżem z pomarańczy w powolnej kuchence

pachnący, jasny, kolorowy dżem! Kawałek słońca w słoiku!!! Nigdy nie myślałem, że możesz zrobić dżem z pomarańczy))) jeśli powiesz "po prostu pyszne" -to nie jest to słowo, niesamowite! Przygotowałem słoik do spróbowania - odleciał w jednej chwili) dżem jest bardzo jasny i pachnący. Przygotuj swoje gospodarstwo domowe & quot; kawałek słońca w słoiku & quot;))
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 94 % 17 g
73 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Dobrze umyj pomarańcze i cytrynę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj słoik. Musi być wysterylizowany. Wygodnie jest to zrobić w powolnej kuchence) wlej 1 litr wody, włącz tryb "para" i umieść słoik na koszu parowym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyte pomarańcze ostrożnie przecinamy na pół, nie wyrzucamy skórki))) w nim przygotujemy kolejny deser, opowiem o tym w następnym przepisie)))

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Delikatnie pokrój miąższ na kawałki, oczyść jak najwięcej białych folii i przegród (aby dżem nie był gorzki). Proces jest pracochłonny, ale warto)))

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wkładamy wszystko do miski multicookera, wlewamy cukier, wyciskamy sok z połowy cytryny, wlewamy wodę i odstawiamy na 30-40 minut, aby kawałki pomarańczy nasiąkły naszym syropem)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I tak zaczyna się proces gotowania)) Włóż miskę do multicookera, włącz tryb "Gotowanie na parze", poczekaj, aż dżem się zagotuje i gotuj przez 5 minut. Wszystko to należy zrobić z otwartą pokrywą. Proszę skupić się na swoich multicookerach. Następnie pozostaw dżem do całkowitego ostygnięcia. Następnie ponownie gotujemy w ten sam sposób)) proces "gotowanie przez 5 minut i chłodzenie" powtarzamy jeszcze 2 razy. W sumie gotujemy 3 razy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po trzecim gotowaniu musisz zmielić dżem Za pomocą blendera. Możesz bezpośrednio w misce multicookera, ale jeśli boisz się uszkodzić, lepiej wlać do innego rondla. Zmiel trochę blenderem. Nie możesz go zmielić - wszystko smakuje) posiekane jest dla mnie delikatniejsze i bogatsze)

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie ponownie włóż miskę do powolnej kuchenki i ponownie zagotuj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej gotowy dżem do sterylnych słoików. Schłodzić i przechowywać w lodówce)

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Długo nie było u nas) szybko się zjadły) Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy