Khanum w powolnej kuchence

urozmaic dietę ciekawym daniem! Zaskocz swoich krewnych! Czego po prostu nie gotuję w mojej ulubionej powolnej kuchence! I pieczę, smażę, gotuję i tuszę, a także gotuję na parze) proponuję spróbować ciekawego orientalnego dania o nazwie Khanum. Jest to bułka z ciasta przaśnego z nadzieniem gotowanym na parze.
Irene-LimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 38 % 15 g
węglowodany 43 % 17 g
234 kcal
IG: 18 / 0 / 82

Metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

jak zrobić Khanum w powolnej kuchence?

1. Przesiej mąkę do miski, rozbij jajko, dodaj sól, wlej wodę. Wymieszaj składniki, połóż na stole i ugniataj gładkie, jednorodne ciasto już na płaskiej powierzchni. Wyjmij ciasto do zwykłej torby i odstaw na 30-40 minut.

2. Umyj pietruszkę, drobno posiekaj, włóż do miski, dodaj mięso mielone i drobno posiekaną cebulę. Dodaj sól i pieprz, dokładnie wymieszaj nadzienie.

3. Ciasto rozwałkować na cienką warstwę, nadając mu kształt prostokąta, przyciąć krawędzie nożem. Połóż nadzienie, wyrównaj równą warstwą, zwiń rolkę, ściśnij krawędzie. Nasmaruj siatkę parową masłem, umieść na niej Khanum i ustaw na misce wypełnionej wodą (1 L) . Wybierz tryb pary i gotuj przez godzinę.

4. Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj, smaż na oliwie z oliwek na złoty kolor. Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy wodą i wlać mieszaninę do cebuli i czosnku. Doprowadź sos do wrzenia, dodaj posiekaną natkę pietruszki i zdejmij z ognia.

Przenieś gotowe Khanum na płaskie duże naczynie, pokrój na porcje. I udekorowany świeżą natką pietruszki, podawaj z domowym sosem pomidorowym.

smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy