skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz warzywny z bakłażanem w powolnej kuchence? Oto taki prosty zestaw produktów.
Krok 2:
Wlej połowę oleju do miski Multicooker, włącz tryb Multipowar na trzydzieści minut. Umieść warzywa w misce podczas krojenia. Najpierw marchewki w kółko.
Krok 3:
Następnie - cebula pokrojona w kostkę.
Krok 4:
Po cebuli-papryce w kwadraty.
Krok 5:
Pokrój bakłażany w dużą kostkę i ułóż je na papryce. Nigdy nie moczę ich w słonej wodzie ani nie czyszczę. Posolić.
Krok 6:
Następnie ułóż cukinię w kostkę, sól.
Krok 7:
Połóż pokrojone w kostkę pomidory na samej górze.
Krok 8:
Czosnek spłaszcz nożem i drobno posiekaj razem z koperkiem.
Krok 9:
Ułóż na pomidorach, posyp pozostałą solą, cukrem, przyprawami i polej drugą połowę oleju.
Krok 10:
Zamknij pokrywkę i gotuj do końca programu. Następnie delikatnie wymieszaj, ustaw tryb gaszenia na godzinę.
Krok 11:
To taki piękny i aromatyczny gulasz, który otrzymujemy!
Krok 12:
Podawaj i podawaj. Możesz podawać z kawałkiem mięsa lub kurczaka, z kotletem lub możesz-jako niezależne danie. Smacznego!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Szybkowary są różne: elektryczne, wolnowary-szybkowary i modele do kuchenek gazowych. Każda technika ma swoje własne cechy, a nawet te same modele tego samego producenta mogą różnić się parametrami ogrzewania itp.. Dlatego dokładnie przestudiuj instrukcje dotyczące urządzenia, a następnie w praktyce spróbuj najpierw przygotować znane potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki i smaku.
zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g