gulasz warzywny z bakłażanem w powolnej kuchence

proste i smaczne danie warzywne na obiad. Gulasz warzywny to świetne rozwiązanie na letnią kolację. Prosty, niskokaloryczny, ale bardzo smaczny i pikantny, dzięki bakłażanowi w swoim składzie.
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 60 % 6 g
49 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz warzywny z bakłażanem w powolnej kuchence? Oto taki prosty zestaw produktów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej połowę oleju do miski Multicooker, włącz tryb Multipowar na trzydzieści minut. Umieść warzywa w misce podczas krojenia. Najpierw marchewki w kółko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie - cebula pokrojona w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po cebuli-papryce w kwadraty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój bakłażany w dużą kostkę i ułóż je na papryce. Nigdy nie moczę ich w słonej wodzie ani nie czyszczę. Posolić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie ułóż cukinię w kostkę, sól.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż pokrojone w kostkę pomidory na samej górze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Czosnek spłaszcz nożem i drobno posiekaj razem z koperkiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż na pomidorach, posyp pozostałą solą, cukrem, przyprawami i polej drugą połowę oleju.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zamknij pokrywkę i gotuj do końca programu. Następnie delikatnie wymieszaj, ustaw tryb gaszenia na godzinę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    To taki piękny i aromatyczny gulasz, który otrzymujemy!

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj i podawaj. Możesz podawać z kawałkiem mięsa lub kurczaka, z kotletem lub możesz-jako niezależne danie. Smacznego!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Szybkowary są różne: elektryczne, wolnowary-szybkowary i modele do kuchenek gazowych. Każda technika ma swoje własne cechy, a nawet te same modele tego samego producenta mogą różnić się parametrami ogrzewania itp.. Dlatego dokładnie przestudiuj instrukcje dotyczące urządzenia, a następnie w praktyce spróbuj najpierw przygotować znane potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki i smaku.

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy