biały chleb w powolnej kuchence i piekarniku

tanie, smaczne, a co najważniejsze, domowe! Oba pieczywo mają dokładnie taką samą jakość. Różnica polega tylko na skórce. W chlebie z piekarnika jest bardziej wyraźny. Chleb z dzieciństwa.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 10 % 5 g
węglowodany 75 % 36 g
220 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jajko z solą

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    500 ml ciepłej wody

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    800 g mąki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czapka drożdży

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mąka z drożdżami

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Lepkie ciasto

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto z dodatkiem masła

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W misce Multicooker

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W formie do ciasta

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po 2 godzinach

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Chleb posmarowany kwaśną śmietaną

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Chleb z piekarnika

drożdże z cukrem rozcieńczyć w 50 ml ciepłej wody i odstawić na 10-15 minut.
jajko z solą rozcieńczyć w ciepłej wodzie.

przesiać mąkę. Wygładź go na powierzchni mieszanki jajecznej.

wlej wyrośnięte drożdże i wymieszaj je z mąką, uważając, aby nie dotknąć płynu. Gdy drożdże zostaną pokryte mąką, możesz zagnieść ciasto. Będzie lepki.

jedną ręką trzymaj miskę, w której ugniata się ciasto, drugą ugniataj. Ciasto nie odrywa się od dłoni, ale sięga po nią. W ten sposób ciasto jest nasycone tlenem.

ugniataj przez 5 minut. W tym czasie ciasto stanie się znacznie bardziej elastyczne niż na początku ugniatania.
dodaj olej roślinny i wymieszaj go z ciastem.

 rozłóż ciasto na foremkach wysmarowanych olejem roślinnym. Użyłem patelni do ciasta i kubka do powolnej kuchenki, ponieważ chciałem zobaczyć, co będzie lepsze: chleb w piekarniku lub chleb w powolnej kuchence.

przykryj formę serwetką i pozostaw chleb na 1,5-2 godziny w ciepłym miejscu.

po 2 godzinach posmaruj chleb kwaśną śmietaną i umieść piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut. Wyjmij chleb i przytrzymaj go w formie przez 5 minut, a następnie połóż na ruszcie.

nie ma potrzeby smarowania chleba do multicookera. Ustaw temperaturę pieczenia na 40 minut. Po sygnale wyjmij chleb, odwróć go i piecz przez kolejne 20 minut. Wyjmij chleb, a także połóż go na ruszcie.
jeśli chcesz chrupiącą skórkę, nie musisz niczego przykrywać chlebem. Jeśli chcesz zmiękczyć skórkę, posyp chleb wodą i przykryj serwetką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy