skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować owsiankę dyniową z ryżem w powolnej kuchence? Aby przygotować, przygotuj niezbędne składniki. Możesz wybrać dowolną odmianę dyni. W zależności od odmiany kawałki dyni gotują się mocniej lub słabiej. Jeśli chcesz, aby owsianka miała wyraźny słodki smak, dodaj kolejne 1-2 łyżki.l. cukier. Przy takiej ilości cukru, jak w przepisie, smak będzie lekko słodki.
Krok 2:
Obierz dynię, pokrój w średnią kostkę.
Krok 3:
Włóż połowę masła i kostki dyni do miski wolnowaru.
Krok 4:
Zamknij pokrywkę, ustaw tryb "pieczenia" i piecz dynię przez 15 minut. Nie mam możliwości ustawienia czasu na 15 minut w tym trybie, więc po prostu skończyłem piec 5 minut wcześniej. Podczas pieczenia ostrożnie, aby nie poparzyć się parą, kilkakrotnie otwórz pokrywkę wolnowaru i wymieszaj dynię. Jest to konieczne, aby się nie przypaliła.
Krok 5:
Podczas pieczenia dyni posortuj ryż i spłucz do czystej wody. Wrzuć ryż do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.
Krok 6:
Gdy dynia będzie gotowa, dodaj ryż, mleko, pozostałe masło, cukier i sól do miski. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Zamknij powolną kuchenkę. Zainstaluj program "duszenie" lub " owsianka "(mój tryb nazywa się "owsianka mleczna"). Dokładna nazwa zależy od marki Twojej powolnej kuchenki. Gotuj przez 35-40 minut. Kiedy nadejdzie czas, sprawdź, jak wchłonęło się mleko.
Krok 8:
Jeśli owsianka jest zbyt gęsta, możesz dodać do niej trochę więcej mleka. Jeśli wręcz przeciwnie, jest płynny, przytrzymaj go przez kolejne 10-15 minut w trybie "podgrzewania". Część nadmiaru mleka odparuje, a część zostanie wchłonięta przez ryż.
Krok 9:
Owsiankę należy podawać na stole w porcjach na ciepło. Dobrze nadaje się do miodu, suszonych owoców, takich jak suszone morele i rodzynki, a także świeże jagody. Jeśli przestrzegasz diety lub postu, taką owsiankę można gotować na wodzie, bez dodawania oleju. Smacznego!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
do tego przepisu możesz wziąć dowolny rodzaj ryżu, który najbardziej Ci się podoba. Może to być długoziarniste, okrągłe, średnioziarniste, czerwone lub brązowe, gotowane na parze lub nie. Należy jednak pamiętać, że ilość wody i czas gotowania mogą się różnić w zależności od wybranej odmiany ryżu. Przeczytaj instrukcję gotowania na opakowaniu!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g