ciasto drożdżowe w powolnej kuchence z makiem

puszysty placek drożdżowy z chrupiącą skórką zostanie ugotowany przez powolną kuchenkę. Naprawdę nie wierzyłem, że możesz zrobić dobre ciasto drożdżowe w powolnej kuchence. Niemniej jednak produkcja wypieków z ciasta drożdżowego różni się nieco od robienia szarlotek, babeczek i herbatników. Ale zaryzykowałam. Wynik trochę mnie zaskoczył, ciasto wyszło, nie boję się tego słowa, przewiewne, z chrupiącą skórką i nierzadko pysznym aromatem (ale tutaj zasługa maku). W wykonaniu nie jest trudny, główna trudność polega na odwróceniu. Ale w powolnej kuchence ciasto się nie pali, idealnie się rozpada, okazuje się apetycznie chrupiącą skórką.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 28 % 19 g
węglowodany 62 % 42 g
365 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drożdże rozpuścić w ciepłej serwatce

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 1/4 szklanki cukru, soli, jajka, oleju roślinnego i mąki. Zagnieść ciasto. Przykryj ciasto bawełnianym ręcznikiem i umieść dojrzewające w ciepłym miejscu. Nie zapomnij od czasu do czasu osiąść.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas dojrzewania ciasta przygotowujemy nadzienie. Mak opłucz, zalej wodą i gotuj przez 45 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Spuść wodę, zetrzyj mak żeliwnym tłuczkiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj 1/2 szklanki cukru i masła do maku. Pozostaw trochę masła, aby posmarować ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ciasto nie przyklei się do rąk - jest gotowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj ciasto na ogromną warstwę o grubości około 1-2 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj masłem i rozłóż nadzienie na cieście.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Skręć w rolkę, ściśnij krawędzie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Skręć w ciasto

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż ciasto do miski wolnowaru. Włącz tryb & quot; Multipowar & quot; ustawienie temperatury 40 stopni, Czas 20 minut. Jest to konieczne, aby ciasto było odległe. Następnie bez otwierania pokrywy, ustaw program & quot; pieczenie & quot;, czas 1 godzinę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pozwól powolnej kuchence wykonać program. Spód jest upieczony , a góra jest biała-ostrożnie, aby się nie poparzyć, używając pojemnika do gotowania na parze, wyjmij ciasto, odwróć je białą częścią w dół, włóż do miski i ponownie ustaw program "pieczenie"na 1 godzinę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pozwól urządzeniu wykonać program. Otwórz pokrywkę-ciasto jest gotowe.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyjmij ciasto, przykryj ręcznikiem bawełnianym i ostudź

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posyp ciasto cukrem pudrem i pokrój na porcje.

ciasto tak pachniało aromatami świeżych wypieków i wiedząc, że gorąca bułka drożdżowa jest szkodliwa, mój syn i ja nie mogliśmy się doczekać, aż w końcu ostygnie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g

Podobne przepisy