skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Drożdże rozpuścić w ciepłej serwatce
Krok 3:
Dodaj 1/4 szklanki cukru, soli, jajka, oleju roślinnego i mąki. Zagnieść ciasto. Przykryj ciasto bawełnianym ręcznikiem i umieść dojrzewające w ciepłym miejscu. Nie zapomnij od czasu do czasu osiąść.
Krok 4:
Podczas dojrzewania ciasta przygotowujemy nadzienie. Mak opłucz, zalej wodą i gotuj przez 45 minut.
Krok 5:
Spuść wodę, zetrzyj mak żeliwnym tłuczkiem.
Krok 6:
Dodaj 1/2 szklanki cukru i masła do maku. Pozostaw trochę masła, aby posmarować ciasto.
Krok 7:
Gdy ciasto nie przyklei się do rąk - jest gotowe.
Krok 8:
Rozwałkuj ciasto na ogromną warstwę o grubości około 1-2 cm.
Krok 9:
Posmaruj masłem i rozłóż nadzienie na cieście.
Krok 10:
Skręć w rolkę, ściśnij krawędzie.
Krok 11:
Skręć w ciasto
Krok 12:
Włóż ciasto do miski wolnowaru. Włącz tryb & quot; Multipowar & quot; ustawienie temperatury 40 stopni, Czas 20 minut. Jest to konieczne, aby ciasto było odległe. Następnie bez otwierania pokrywy, ustaw program & quot; pieczenie & quot;, czas 1 godzinę.
Krok 13:
Pozwól powolnej kuchence wykonać program. Spód jest upieczony , a góra jest biała-ostrożnie, aby się nie poparzyć, używając pojemnika do gotowania na parze, wyjmij ciasto, odwróć je białą częścią w dół, włóż do miski i ponownie ustaw program "pieczenie"na 1 godzinę.
Krok 14:
Pozwól urządzeniu wykonać program. Otwórz pokrywkę-ciasto jest gotowe.
Krok 15:
Wyjmij ciasto, przykryj ręcznikiem bawełnianym i ostudź
Krok 16:
Posyp ciasto cukrem pudrem i pokrój na porcje.
ciasto tak pachniało aromatami świeżych wypieków i wiedząc, że gorąca bułka drożdżowa jest szkodliwa, mój syn i ja nie mogliśmy się doczekać, aż w końcu ostygnie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g