serce z kurczaka w powolnej kuchence

łatwe danie-zarówno zdrowe, smaczne, jak i niezwykłe. Serce z kurczaka w powolnej kuchence jest smaczne i pożywne, ale niezasłużenie mało używany produkt. Dzięki temu prostemu i zrozumiałemu przepisowi tak zdrowe danie można łatwo przygotować w każdej kuchni!
DinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 9 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 10 % 2 g
137 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

jak zrobić serce z kurczaka w powolnej kuchence? Dokładnie opłucz serca kurczaka w zimnej bieżącej wodzie. Następnie wrzuć je do durszlaka i poczekaj, aż woda spłynie. Następnie dobrze rozważ każdy kawałek i wytnij z niego niepotrzebny film i zbyt duże naczynia, odetnij tłuszcz.

obierz cebulę, opłucz i osusz. Następnie pokrój cebulę drobno w kostkę.

pieczarki należy również umyć pod wodą, osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić w plastry wzdłuż grzyba.

Włącz powolną kuchenkę w tryb "smażenie" lub "pieczenie" w menu na panelu sterowania (w zależności od konfiguracji urządzenia gospodarstwa domowego). Wlej trochę oleju roślinnego (rafinowanego bez zapachu) do miski multicookera. Poczekaj, aż olej wystarczająco się rozgrzeje i przenieś cebulę pokrojoną w kostkę do miski. Smaż, aż stanie się przezroczysty, bez przykrycia garnka pokrywką i mieszając cebulę szpatułką. Następnie wrzuć serca kurczaka do smażonej cebuli i kontynuuj gotowanie w wybranym ustawieniu, aż zmieni kolor na brązowy.

następnie dodaj pieczarki pokrojone w plastry do miski multicookera i gotuj wszystkie produkty w tym samym trybie przez około 5 minut.

dopraw potrawę solą i zmielonym czarnym pieprzem do smaku. A następnie wlej trochę czystej wody. Ustaw powolną kuchenkę w trybie "duszenie" i ustaw minutnik na godzinę pracy.

czosnek obrać, opłukać i przepuścić przez specjalną prasę. 5-10 minut przed gotowaniem otwórz pokrywkę wolnowaru, Wrzuć posiekany czosnek do miski i dodaj niskotłuszczową śmietanę. Wymieszaj wszystkie składniki razem i zamknij powolną kuchenkę.

gdy minutnik multicookera się wyłączy, oznacza to, że nasze danie jest gotowe. Możesz przenieść go na talerz i udekorować świeżą posiekaną natką pietruszki. Jako dodatek do serc z kurczaka z pieczarkami idealnie nadają się tłuczone ziemniaki, różne płatki zbożowe lub makaron.

smacznego!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Serce z kurczaka - 159   kcal/100g

Podobne przepisy