ciasto francuskie w powolnej kuchence z mielonym mięsem

pyszne i satysfakcjonujące ciasto na niedzielną herbatę. Dobra opcja na dzień wolny, kiedy nie chcesz stać długo przy kuchence. Proste, sycące, pyszne - czego jeszcze potrzebujesz do rodzinnego ciasta? Gotowanie go w powolnej kuchence ratuje gospodynię przed letnim upałem!
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 10 g
tłuszcze 44 % 19 g
węglowodany 33 % 14 g
264 kcal
IG: 8 / 92 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty. Ciasto należy rozmrozić w ciągu godziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj posiekaną zieloną cebulę do gotowego mięsa mielonego, wymieszaj..

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj białko jaja, sól i przyprawy, mieszaj, aż będzie gładka. Dodaj dwie łyżki wody. Mięso mielone powinno uzyskać taką konsystencję, aby można je było rozmazać cienką warstwą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przecinamy każdą płytkę ciasta na pół.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj cieńsze w jednym kierunku, aby nie zakłócić struktury ciasta. Wtedy wzrośnie i zostanie upieczony. Rozłóż czwartą część mięsa mielonego, rozprowadź równą warstwą. Posyp posiekanym koperkiem na wierzchu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Delikatnie ściśnij długi bok w postaci kiełbasy. W ten sam sposób tworzymy pozostałe trzy kiełbaski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Układamy je w natłuszczonej misce multicookera, tworząc spiralę i łącząc krótkie otwarte końce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj żółtkiem i posyp sezamem. Włącz Multicooker w trybie Multipowar, 130 stopni, przez czterdzieści minut. Następnie odwróć ciasto i zrumień je z drugiej strony w trybie Multipovar, 140 stopni, przez dziesięć minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odwróć na półmisek i lekko ostudź.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie pokrój na porcje i podawaj. Ze względu na dużą ilość zieleni w nadzieniu ciasto okazuje się bardzo soczyste. Chętni mogą uzupełnić porcję ciasta kwaśną śmietaną. Smacznego!

to ciasto można upiec z innymi wybranymi dodatkami: ser z czosnkiem i ziołami; gotowany filet z kurczaka z warzywami; pieczarki smażone z cebulą; jabłka z rodzynkami; twarożek z suszonymi morelami.

do gotowania użyto multicookera Polaris 0517 AD o mocy 860 watów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy