kasza gryczana z wątróbką w powolnej kuchence

pyszna i satysfakcjonująca kasza gryczana z wątróbką w powolnej kuchence w zaledwie pół godziny. Kasza gryczana dobrze komponuje się z wątrobą i to z kaszą gryczaną to danie jest najsmaczniejsze niż z innymi zbożami. Ponadto danie z gryki z wątróbką okazuje się kruche. To z wątróbką drobiową taka kasza gryczana jest przygotowywana szybko, ponieważ wątróbka drobiowa nie musi być wcześniej moczona. Jeśli chcesz uzyskać bardziej dietetyczne danie, nie możesz wcześniej smażyć warzyw i wątroby, ale natychmiast włóż wszystkie produkty do miski na surowo, zamknij pokrywkę i gotuj w trybie owsianki lub pilawu przez 20 minut.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 7 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 52 % 12 g
109 kcal
IG: 17 / 83 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Szybkie danie na obiad ugotujemy w powolnej kuchence z kaszą gryczaną i wątróbką. Weź wątrobę do tego dania z kurczaka, jest bardziej miękka i łatwa do przygotowania. Aby przygotować obfity obiad, przygotujemy niezbędne produkty: posortuj kaszę gryczaną, obierz cebulę i marchewkę i umyj, umyj wątróbkę drobiową, usuń nadmiar tłuszczu. Z przypraw możesz wziąć przyprawę do kurczaka lub dań mięsnych, a także sól i olej roślinny do smażenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj cebulę i marchewkę, trzy cebule na grubej tarce, pokrój cebulę w kostkę. W międzyczasie rozgrzej olej roślinny w misce multicookera, włączając go w tryb smażenia. Czas na powolnej kuchence ustawiamy na 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaną cebulę i marchewkę wkładamy do miski w rozgrzanym oleju roślinnym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę i marchewkę solimy i posypujemy przyprawami i przyprawami i smażymy, mieszając, przez 7 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas smażenia warzyw pokrój wątróbkę drobiową na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie posiekaną wątrobę rozprowadzamy do smażonej cebuli z marchewką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj wątrobę i warzywa i smaż razem przez kolejne 7 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W międzyczasie spłukujemy zbłąkaną kaszę gryczaną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po zakończeniu programu smażenia ponownie wymieszaj wątrobę i warzywa i połóż na nich umytą kaszę gryczaną.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz wlej litr wody do miski gryki z wątrobą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Woda powinna wzrosnąć o około półtora centymetra powyżej poziomu gryki. Zamknij pokrywkę multicookera.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włącz program gotowania pilawu lub owsianki na powolnej kuchence przez 15 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po ugotowaniu gryki z wątróbką wypuszczamy parę z multicookera i podnosimy pokrywkę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przed podaniem mieszamy gorącą kaszę gryczaną z wątrobą w misce multicookera, a następnie układamy na talerzach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy