skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Szybkie danie na obiad ugotujemy w powolnej kuchence z kaszą gryczaną i wątróbką. Weź wątrobę do tego dania z kurczaka, jest bardziej miękka i łatwa do przygotowania. Aby przygotować obfity obiad, przygotujemy niezbędne produkty: posortuj kaszę gryczaną, obierz cebulę i marchewkę i umyj, umyj wątróbkę drobiową, usuń nadmiar tłuszczu. Z przypraw możesz wziąć przyprawę do kurczaka lub dań mięsnych, a także sól i olej roślinny do smażenia.
Krok 2:
Posiekaj cebulę i marchewkę, trzy cebule na grubej tarce, pokrój cebulę w kostkę. W międzyczasie rozgrzej olej roślinny w misce multicookera, włączając go w tryb smażenia. Czas na powolnej kuchence ustawiamy na 15 minut.
Krok 3:
Posiekaną cebulę i marchewkę wkładamy do miski w rozgrzanym oleju roślinnym.
Krok 4:
Cebulę i marchewkę solimy i posypujemy przyprawami i przyprawami i smażymy, mieszając, przez 7 minut.
Krok 5:
Podczas smażenia warzyw pokrój wątróbkę drobiową na małe kawałki.
Krok 6:
Następnie posiekaną wątrobę rozprowadzamy do smażonej cebuli z marchewką.
Krok 7:
Wymieszaj wątrobę i warzywa i smaż razem przez kolejne 7 minut.
Krok 8:
W międzyczasie spłukujemy zbłąkaną kaszę gryczaną.
Krok 9:
Po zakończeniu programu smażenia ponownie wymieszaj wątrobę i warzywa i połóż na nich umytą kaszę gryczaną.
Krok 10:
Teraz wlej litr wody do miski gryki z wątrobą.
Krok 11:
Woda powinna wzrosnąć o około półtora centymetra powyżej poziomu gryki. Zamknij pokrywkę multicookera.
Krok 12:
Włącz program gotowania pilawu lub owsianki na powolnej kuchence przez 15 minut.
Krok 13:
Po ugotowaniu gryki z wątróbką wypuszczamy parę z multicookera i podnosimy pokrywkę.
Krok 14:
Przed podaniem mieszamy gorącą kaszę gryczaną z wątrobą w misce multicookera, a następnie układamy na talerzach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g