uzbecki pilaw w powolnej kuchence

słoneczny uzbecki pilaw można również ugotować w powolnej kuchence. Pilaw jest jednym z ulubionych i uroczystych dań Wschodu i nie ma wątpliwości, że prawdziwy pilaw jest przygotowywany z jagnięciny. Chociaż w nowoczesnych odmianach używa się wieprzowiny. Aby pilaw był prawidłowy, należy przestrzegać kolejności zakładek. Wpływa to na jakość, naprawdę nie chcę dostać owsianki z mięsem zamiast kruchego pilawu. Sekwencja jest następująca: marchew, cebula, mięso, ryż.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 7 g
tłuszcze 26 % 7 g
węglowodany 48 % 13 g
143 kcal
IG: 21 / 79 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty pilaw

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój marchewki w paski

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny do miski multicookera, włóż marchewki i ustaw tryb "smażenia" na 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, posiekaj i dodaj do marchewki. Ustaw tryb & quot; smażenie", 10 min. na cebulę wystarczy

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas smażenia warzyw pokrój mięso.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj do warzyw.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ustaw tryb "smażenia", ustaw czas na 15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sól. Dodaj berberys i kurkumę. i nadal trzymaj w trybie "smażenie" 15 minut. konieczne jest mieszanie składników pilawu drewnianą szpatułką przy każdej zakładce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ryż opłucz i osusz. Do tego nadaje się czysty lniany ręcznik.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż ryż na mięsie, równomiernie rozprowadź. Na wierzch połóż główkę czosnku, strąk pieprzu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ustaw tryb & quot; ryż / zboża", czas ustawić 1 godzinę. Poczekaj, aż Multicooker wykona program.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nasz kruchy pilaw jest gotowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal / 100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal / 100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Berberys - 29   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy