pieczone ziemniaki w powolnej kuchence w folii w mundurkach

proste, ale smaczne i ciekawe danie z ziemniaków! Wiele osób często pamięta swoje dzieciństwo, lato na wsi i prawdopodobnie wątróbki ziemniaczane na stosie. Oczywiście taki smak jest trudny do stworzenia w domu, ale coś podobnego można ugotować za pomocą zwykłej powolnej kuchenki.
Kasia1Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 27 % 7 g
węglowodany 65 % 17 g
135 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

Przygotuj składniki. Takie danie można przygotować bez zbędnych kłopotów i długiego stania przy kuchence, mając pod ręką powolną kuchenkę. Nie wszystkie gospodynie domowe zdają sobie sprawę, że można w nim nie tylko gotować zupy i piec ciasta, ale także piec nawet w folii. Oczywiście lepiej jest używać ziemniaków młodych, o cienkiej skórce i niezbyt dużych. Dokładnie umyj bulwy ziemniaka, aby skórka nie pękła podczas pieczenia na bulwach, wykonujemy kilka nakłuć widelcem, możesz wykonać nacięcie na skórze nożem. Natrzyj bulwy ziemniaka oliwą z oliwek i mieszanką soli, czarnego pieprzu, w razie potrzeby możesz użyć gotowej przyprawy do ziemniaków lub dowolnych przypraw do smaku. Pokrój folię na małe kwadraty, aby wystarczyło całkowicie owinąć każdą bulwę i owinąć ziemniaki. Wkładamy ziemniaki w folię do miski multicookera, ale należy je wypełnić nie więcej niż ¾ całkowitej objętości, w przeciwnym razie ziemniaki nie będą dobrze pieczone. Zamykamy Multicooker pokrywką, wybieramy program "Pieczenie" i gotujemy przez półtorej godziny. Jeśli nie ma takiego programu w multicookerze, musisz wybrać program o podobnych funkcjach lub program" multipowar " i samodzielnie ustawić reżim temperaturowy. Podczas gotowania ziemniaki można sprawdzić pod kątem gotowości. Wystarczy nacisnąć ziemniaki, jeśli są miękkie, oznacza to, że ziemniaki zostały upieczone. W razie potrzeby Czas pieczenia ziemniaków można zwiększyć lub zmniejszyć, ustawić dodatkowy wymagany czas lub wyłączyć program.
wyjmij ziemniaki z multicookera, uwolnij je z folii lub podawaj bezpośrednio w folii. Ziemniaki pieczone w powolnej kuchence w folii nieco różnią się smakiem od pieczonych ziemniaków w piekarniku, musisz spróbować, aby docenić to danie. Ponadto ziemniaki są smaczne, a także przydatne dzięki tej metodzie gotowania. Pieczone ziemniaki z masłem, kwaśną śmietaną i świeżymi warzywami są bardzo smaczne, a także podawane jako dodatek do mięsa, ryb lub kurczaka.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy