skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki. Takie danie można przygotować bez zbędnych kłopotów i długiego stania przy kuchence, mając pod ręką powolną kuchenkę. Nie wszystkie gospodynie domowe zdają sobie sprawę, że można w nim nie tylko gotować zupy i piec ciasta, ale także piec nawet w folii. Oczywiście lepiej jest używać ziemniaków młodych, o cienkiej skórce i niezbyt dużych. Dokładnie umyj bulwy ziemniaka, aby skórka nie pękła podczas pieczenia na bulwach, wykonujemy kilka nakłuć widelcem, możesz wykonać nacięcie na skórze nożem. Natrzyj bulwy ziemniaka oliwą z oliwek i mieszanką soli, czarnego pieprzu, w razie potrzeby możesz użyć gotowej przyprawy do ziemniaków lub dowolnych przypraw do smaku. Pokrój folię na małe kwadraty, aby wystarczyło całkowicie owinąć każdą bulwę i owinąć ziemniaki. Wkładamy ziemniaki w folię do miski multicookera, ale należy je wypełnić nie więcej niż ¾ całkowitej objętości, w przeciwnym razie ziemniaki nie będą dobrze pieczone. Zamykamy Multicooker pokrywką, wybieramy program "Pieczenie" i gotujemy przez półtorej godziny. Jeśli nie ma takiego programu w multicookerze, musisz wybrać program o podobnych funkcjach lub program" multipowar " i samodzielnie ustawić reżim temperaturowy. Podczas gotowania ziemniaki można sprawdzić pod kątem gotowości. Wystarczy nacisnąć ziemniaki, jeśli są miękkie, oznacza to, że ziemniaki zostały upieczone. W razie potrzeby Czas pieczenia ziemniaków można zwiększyć lub zmniejszyć, ustawić dodatkowy wymagany czas lub wyłączyć program.
wyjmij ziemniaki z multicookera, uwolnij je z folii lub podawaj bezpośrednio w folii. Ziemniaki pieczone w powolnej kuchence w folii nieco różnią się smakiem od pieczonych ziemniaków w piekarniku, musisz spróbować, aby docenić to danie. Ponadto ziemniaki są smaczne, a także przydatne dzięki tej metodzie gotowania. Pieczone ziemniaki z masłem, kwaśną śmietaną i świeżymi warzywami są bardzo smaczne, a także podawane jako dodatek do mięsa, ryb lub kurczaka.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g