duszona kaczka w powolnej kuchence

pyszna, soczysta, słodka kaczka w powolnej kuchence! Gotuj! Ten przepis jest długi, ale bardzo prosty. W powolnej kuchence można również gotować wykwintne świąteczne potrawy.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 9 g
tłuszcze 63 % 20 g
węglowodany 9 % 3 g
228 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 15 h

1. Umyj i wypatrosz kaczkę. Przytnij skrzydła, szyję, tłuszcz i kucyk, jeśli chcesz. Umieść kaczkę w pojemniku do marynowania.
2. Pokrój pomarańcze na plasterki i wyciśnij sok. Połóż wszystko na kaczce. Pocieraj kaczkę winem. Pokrój korzeń selera w paski i ułóż na kaczce. Zmiel czosnek nożem i zmiel ziołami w moździerzu. Wyślij do kaczki. Wszystko dobrze wymieszaj i włóż kaczkę do lodówki do marynowania przez 8-12 godzin (co najmniej 3 godziny).
3. Wyjmij kaczkę, wytrzyj, przetrzyj solą, włóż do miski multicookera i ustaw tryb pieczenia na 30 minut.
4. Odciągnij soki marynaty. Pozostawić. Wyciśnij skórkę pomarańczową i wyrzuć. Drobno posiekaj seler i odłóż na bok. Dodaj 1 łyżeczkę do marynaty. miód i dobrze wymieszaj.
5. Gdy minie pół godziny, Przełącz powolną kuchenkę W Tryb Duszenia. Czas Ustaw na 45 minut. Następnie odwróć kaczkę, ustaw tryb Pieczenie na 30 minut i co 5 minut polej kaczkę marynatą z miodem.
6. Do sosu zalej podroby z kaczki wodą i gotuj do miękkości. Usuń pianę, a następnie odcedź bulion. Do smaku dodaj sól i pieprz. Dodaj mąkę i cynamon do bulionu, ciągle mieszając, a następnie seler. Gotuj, aż zgęstnieje. Dopraw do smaku i wlej do sosjerki.
7. Pozwól kaczce trochę ostygnąć-parzyć i podawaj.
miłego!
P. S. pomimo tego, że wielu uważa takie przepisy za pieczenie, przypisuję je przepisowi na duszenie - mięso gotuje się w parach z soku, nie obserwuje się na całej powierzchni złotej pieczonej Skórki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy