skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj i wypatrosz kaczkę. Przytnij skrzydła, szyję, tłuszcz i kucyk, jeśli chcesz. Umieść kaczkę w pojemniku do marynowania.
2. Pokrój pomarańcze na plasterki i wyciśnij sok. Połóż wszystko na kaczce. Pocieraj kaczkę winem. Pokrój korzeń selera w paski i ułóż na kaczce. Zmiel czosnek nożem i zmiel ziołami w moździerzu. Wyślij do kaczki. Wszystko dobrze wymieszaj i włóż kaczkę do lodówki do marynowania przez 8-12 godzin (co najmniej 3 godziny).
3. Wyjmij kaczkę, wytrzyj, przetrzyj solą, włóż do miski multicookera i ustaw tryb pieczenia na 30 minut.
4. Odciągnij soki marynaty. Pozostawić. Wyciśnij skórkę pomarańczową i wyrzuć. Drobno posiekaj seler i odłóż na bok. Dodaj 1 łyżeczkę do marynaty. miód i dobrze wymieszaj.
5. Gdy minie pół godziny, Przełącz powolną kuchenkę W Tryb Duszenia. Czas Ustaw na 45 minut. Następnie odwróć kaczkę, ustaw tryb Pieczenie na 30 minut i co 5 minut polej kaczkę marynatą z miodem.
6. Do sosu zalej podroby z kaczki wodą i gotuj do miękkości. Usuń pianę, a następnie odcedź bulion. Do smaku dodaj sól i pieprz. Dodaj mąkę i cynamon do bulionu, ciągle mieszając, a następnie seler. Gotuj, aż zgęstnieje. Dopraw do smaku i wlej do sosjerki.
7. Pozwól kaczce trochę ostygnąć-parzyć i podawaj.
miłego!
P. S. pomimo tego, że wielu uważa takie przepisy za pieczenie, przypisuję je przepisowi na duszenie - mięso gotuje się w parach z soku, nie obserwuje się na całej powierzchni złotej pieczonej Skórki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g