skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić kotlety marchewkowe na parze w powolnej kuchence? Zetrzyj obrane marchewki na drobnej tarce. Wymieszaj z semoliną, pozostaw na 20 minut.
dodaj jajka do masy, wymieszaj. Teraz zwilż ręce wodą i uformuj paszteciki z masy marchewkowej. Teraz Można je zawinąć w bułkę tartą, można je panierować w kaszy manny, można je smażyć po prostu w oleju lub bez oleju, można gotować na parze. Właśnie to zrobimy.
umieść kotlety w plastikowej misce Multicooker nasmarowanej masłem ,wlej wodę do multicookera (zgodnie z instrukcją), opuść ruszt, miskę na ruszt, Ustaw gotowanie na 40 minut. Ustaw tryb gotowania zgodnie z instrukcjami modelu.
Tak, takie kotlety gotowane na parze w powolnej kuchence nie będą miały ładnej skórki, ale są zdrowsze.
w razie potrzeby surowe marchewki można lekko dusić w maśle przed zmieszaniem z kaszą manną.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
Jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i nie tylko, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g