ciasto Praga w powolnej kuchence

bogate ciasto czekoladowe dla prawdziwych słodyczy! Moja rodzina bardzo lubi czekoladowe wypieki, więc cała rodzina jest zachwycona tym ciastem! Wcześniej piekłem Pragę, tylko według klasycznego przepisu, ale po wypróbowaniu tej opcji myślę, że będę ją często gotować, ponieważ ciasto okazuje się bardzo smaczne! Ma bogaty czekoladowy aromat i smak, więc jeśli kochasz czekoladę, Gorąco polecam spróbować tego ciasta! Nawiasem mówiąc, jeśli nie masz multicookera, możesz upiec biszkopt w piekarniku. Lepiej jest wziąć formę do pieczenia herbatników o średnicy 22-24 cm, wtedy taki herbatnik można łatwo pokroić na 3 ciasta.
✿AkT®iS@✿Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 32 % 22 g
węglowodany 59 % 40 g
376 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw przygotuj biszkopt czekoladowy. To prawda, że w istocie nie jest to klasyczny biszkopt, ale okazuje się niezwykle delikatny, przewiewny i bardzo wilgotny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz mąkę, kakao w proszku, sodę i proszek do pieczenia. Przesiać wszystko razem 1-2 razy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W dużej misce rozbijamy trzy jaja kurze i dodajemy do nich granulowany cukier.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajka z cukrem mikserem przez 5-6 minut. Powinniśmy uzyskać bujną i gęstą masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź trzepaczkę i delikatnie wymieszaj masę jajeczną, najpierw wlej skondensowane mleko

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    A następnie dodaj śmietanę. Delikatnie mieszaj, aż będzie całkowicie jednorodny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W kilku krokach dodaj suche składniki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I dokładnie wymieszaj, powinniśmy uzyskać gładkie, umiarkowanie gęste ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dno miski Multicooker jest wyłożone papierem do pieczenia, boki nie są smarowane. Wlej nasze ciasto do miski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pieczemy biszkopt czekoladowy w trybie & quot; pieczenie" przez 1 godzinę lub dłużej. Czas będzie zależał od mocy wolnowaru i średnicy miski (mój Wolnowar ma 1300 watów, a średnica miski wynosi 23 cm, pieczenie zajęło dokładnie 1 godzinę). Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowy biszkopt niech ostygnie w misce przez 10-15 minut, po czym ostrożnie przechodzimy wzdłuż ścianek miski silikonową szpatułką (aby oddzielić biszkopt od boków) i obracamy biszkopt na stojaku do gotowania na parze. W tej formie natychmiast na stojaku zostawiamy biszkopt, aż całkowicie ostygnie (zostawiłem biszkopt na kolejną noc, ale jeśli nie masz czasu, możesz tego nie robić).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przygotuj krem czekoladowy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozpuść czarną (lub mleczną) czekoladę w kuchence mikrofalowej lub w łaźni parowej. Utop w sposób, który jest dla Ciebie wygodniejszy, ale najważniejsze jest, aby nie przegrzewać czekolady, w przeciwnym razie zostanie ona zabrana w grudki. Odłóż rozpuszczoną czekoladę na bok, aby trochę ostygła.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W międzyczasie masło o temperaturze pokojowej przenosimy do miski i ubijamy przez kilka minut, aż będzie puszyste.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Bez wyłączania miksera dodaj mleko skondensowane małymi porcjami. Ubijaj, aż uzyskasz jednorodną i bujną śmietanę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj przesiany proszek kakaowy i rozpuszczoną czekoladę do powstałej śmietany.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    I ubij mikserem do uzyskania gładkości. Krem jest gotowy. Nawiasem mówiąc, taki krem można przygotować tylko z kakao w proszku lub tylko z czekoladą, okaże się również pyszny.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przystępujemy do montażu ciasta. Całkowicie schłodzony biszkopt kroimy na 3 ciasta. Jeśli twój wierzchołek herbatnika okazał się nie równy, ale z guzkiem, najpierw wyrównaj wierzch herbatnika.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż jedno ciasto na talerzu lub stojaku na ciasto. Na wierzch nakładamy na niego połowę kremu.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Za pomocą szpatułki wyrównaj krem na całej powierzchni ciasta.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Rozłóż drugie ciasto na wierzchu i przykryj pozostałym kremem.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    I połóż Ostatnie ciasto na wierzchu, lekko dociśnij ręką, aby góra była równa.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Nadmiar kremu z boków czyścimy szpatułką lub szpatułką.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Dżem, jeśli jest bardzo gęsty, lekko podgrzej w kuchence mikrofalowej i posmaruj nim wierzch ciasta. W tej formie wysyłamy ciasto do lodówki na 1 godzinę, w tym czasie dżem powinien się chwycić.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Przygotuj lukier.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    W misce rozprowadzamy czekoladę połamaną na małe kawałki (mam 50 g czerni i 50 g mleka), dodajemy do niej masło i śmietanę.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Ogrzej masę w kuchence mikrofalowej przez 30-40 sekund.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    I dokładnie wymieszaj, aż będzie całkowicie jednorodny. Jeśli nagle w glazurze nadal są kawałki czekolady, delikatnie podgrzej je ponownie w kuchence mikrofalowej (dosłownie 10-15 sekund).

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i przenosimy na ruszt. Pod spodem pod kratą pokrywamy arkusz pergaminu lub po prostu umieszczamy blachę do pieczenia.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Przykryj ciasto lukrem. To wszystko, ciasto Praga jest gotowe. Wysyłamy go do lodówki na 3-4 godziny, aby lukier zestalił się, a samo ciasto zostało namoczone.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Dodatkowo udekorowałem ciasto, ale wcale nie jest to konieczne. Aby uzyskać dodatkową dekorację, ubiłem 100 g ciężkiej śmietany z 1 łyżką cukru pudru, a na koniec dodałem więcej resztek polewy czekoladowej. Okazało się, że jest to bardzo smaczny krem czekoladowy. Za pomocą torby cukierniczej z dyszą gwiazda zrobiła bok wokół ciasta, a na górze po prostu wycisnęła małe loki. Napis wykonany z rozpuszczonej białej czekolady.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Ciasto Praga jest gotowe, możesz je podać!

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy