klopsiki z kurczaka w powolnej kuchence

Przygotuj soczyste klopsiki dla całej rodziny! Aby klopsiki były jak najsmaczniejsze, najpierw je smażymy (pomaga to zachować ich kształt), następnie dusimy w powolnej kuchence, a podając na stole polewam bogatym sosem. Polecam wszystkim! Obfite, smaczne i niedrogie!
Irene-LimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 12 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 41 % 14 g
173 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

1. Umyj filet, przepuść go przez maszynę do mięsa. Obierz połowę cebuli, a także przepuść ją przez maszynę do mięsa, połącz z mięsem mielonym.

2. Włóż kawałki bochenka do miski, wlej mleko, obierz czosnek, a następnie zmiel zmiękczony bochenek i czosnek za pomocą maszynki do mięsa.

3. Rozbij jajka na powstałe mięso mielone, dodaj sól i pieprz, dokładnie wymieszaj.

4. Pozostałą cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę.

5. Obierz marchewki i grubo trzy na tarce.

6. Smażyć cebulę i marchewkę na połowie oleju roślinnego do miękkości, następnie wprowadzić koncentrat pomidorowy, wlać gorącą wodę (około 200 ml), dodać liść laurowy. Gotuj sos przez 15 minut.

7. Włącz Multicooker w trybie "smażenie", wlej resztę oleju roślinnego. Z mięsa mielonego formujemy klopsiki, panierujemy każdy z nich w mące, a następnie smażymy z obu stron na złoty kolor.

8. Włóż wszystkie klopsiki do miski multicookera, zalej sosem. Wybierz tryb "gaszenie", ustaw czas - 25 minut.

pyszne i apetyczne domowe klopsiki podawane z ulubionym dodatkiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy