Zebra na mleku w powolnej kuchence
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. Ubij jajka z cukrem, solą i wanilią na puszystą, jasną pianę.
2. Dodaj mleko i masło i delikatnie wymieszaj.
3. W partiach przesiej mąkę (2 łyżki. l. odłóż na bok) z proszkiem do pieczenia do płynnej mieszanki i delikatnie wymieszaj.
4. Ciasto podzielić na pół, w jednym dodać kakao , w drugim-2 łyżki mąki. Wymieszać.
5. Włącz tryb pieczenia na 1 godzinę, posmaruj miskę olejem. Rozłóż po kolei 2-3 łyżki ciasta. Otrzymasz paski. Zamknij pokrywkę, pozwól jej się upiec. Gdy czas się skończy - dodaj kolejne 40 minut. Pozostaw do ostygnięcia i wyjmij.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g