Zebra na mleku w powolnej kuchence

Zebra na mleku-pyszna, bardzo ładna, łatwa do przygotowania! Takie ciasto z bardzo pięknym krojem zachwyci wszystkich na rodzinnej herbacie. I możesz zabrać go do pracy, koledzy są zachwyceni (i zazdrośni).
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 21 % 13 g
węglowodany 68 % 42 g
300 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Ubij jajka z cukrem, solą i wanilią na puszystą, jasną pianę.
2. Dodaj mleko i masło i delikatnie wymieszaj.
3. W partiach przesiej mąkę (2 łyżki. l. odłóż na bok) z proszkiem do pieczenia do płynnej mieszanki i delikatnie wymieszaj.
4. Ciasto podzielić na pół, w jednym dodać kakao , w drugim-2 łyżki mąki. Wymieszać.
5. Włącz tryb pieczenia na 1 godzinę, posmaruj miskę olejem. Rozłóż po kolei 2-3 łyżki ciasta. Otrzymasz paski. Zamknij pokrywkę, pozwól jej się upiec. Gdy czas się skończy - dodaj kolejne 40 minut. Pozostaw do ostygnięcia i wyjmij.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy