jogurt w powolnej kuchence z zakwasem
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
na początek zagotuj mleko. Należy to zrobić za pomocą programu "Multipovar" w temperaturze 160 stopni przez 5 minut.
naczynia jogurtowe należy najpierw wysterylizować (najwygodniej jest to zrobić w kuchence mikrofalowej lub piekarniku).
wlej część mleka do szklanki, wlej suchy zakwas, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Następnie połącz z resztą mleka, wymieszaj i wlej do słoików jogurtowych.
umieść słoiki w misce multicookera, wybierz program " jogurt "(możesz po prostu" podgrzać") i ustaw czas - 12 godzin.
następnie jogurt będzie musiał spędzić około 2 godzin w lodówce, aby dojrzeć.
kawałki owoców można dodać do gotowego jogurtu.
ciesz się naturalnym smakiem domowego jogurtu na zdrowie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g