jogurt w powolnej kuchence z zakwasem

idealne śniadanie dla osób dbających o swoje zdrowie. Domowy jogurt, jak nic innego, jest idealny na śniadanie zarówno dla dziecka, jak i dorosłego. Możesz urozmaicić jogurt różnymi dodatkami-owocami startymi z cukrem, miodem, otrębami itp.
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 42 % 5 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 14 h 20 min

na początek zagotuj mleko. Należy to zrobić za pomocą programu "Multipovar" w temperaturze 160 stopni przez 5 minut.

naczynia jogurtowe należy najpierw wysterylizować (najwygodniej jest to zrobić w kuchence mikrofalowej lub piekarniku).

wlej część mleka do szklanki, wlej suchy zakwas, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Następnie połącz z resztą mleka, wymieszaj i wlej do słoików jogurtowych.

umieść słoiki w misce multicookera, wybierz program " jogurt "(możesz po prostu" podgrzać") i ustaw czas - 12 godzin.

następnie jogurt będzie musiał spędzić około 2 godzin w lodówce, aby dojrzeć.

kawałki owoców można dodać do gotowego jogurtu.

ciesz się naturalnym smakiem domowego jogurtu na zdrowie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g

Podobne przepisy