budyń twarogowy z kaszą manną w powolnej kuchence

przewiewny, zdrowy i co najważniejsze pyszny budyń twarogowy. Idealny na śniadanie! . Smak potrawy przypomniał nam nasz ulubiony deser-sernik. Ręka po prostu cieszyła się z krojenia budyniu. Okazało się bardzo delikatne, lekkie i przewiewne.
SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 11 g
tłuszcze 32 % 12 g
węglowodany 39 % 15 g
212 kcal
IG: 13 / 7 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oddziel białka od żółtek, ubij białka w pianę, stopniowo dodając cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Twarożek przepuszczamy przez sito

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj żółtka, skrobię do twarogu (2 łyżki.łyżki ze zjeżdżalnią, kaszą manną, śmietaną i wanilią). Wszystko dobrze ubij mikserem lub w blenderze

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj białka do masy twarogowej, nie ubijaj, mieszaj łyżką okrężnymi ruchami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj miskę wolnowaru masłem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Stopniowo rozprowadzamy powstałą masę łyżką do miski multicookera. Ustawiamy tryb-Pieczenie. Po zakończeniu gotowania wyłącz powolną kuchenkę, ale nie otwieraj pokrywy, Pozwól na pieczenie przez 40-50 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy