skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj królika i pokrój na porcje. Wlej olej roślinny do miski multicookera i podgrzej go w trybie "smażenia" lub "pieczenia".
2. Włóż kawałki królika do rozgrzanego oleju i smaż na złoty kolor. Smażyć na przemian z każdej strony z otwartą pokrywą.
3. Do opiekanego królika włóż sól, pieprz, liść laurowy. Napełnij wodą (podgrzewam ją wcześniej - wtedy mięso gotuje się szybciej). Dusić w trybie "gaszenia" przez 2 godziny (przy zamkniętej pokrywie). Upewnij się, że woda się nie zagotuje.
4. Pokrój cebulę i korzeń pietruszki w kostkę, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Usmaż je na patelni na maśle i dodaj śmietanę. Nie zapomnij o soli.
5. Po 2 godzinach zalej sosem śmietanowym królika i gotuj w trybie "Pieczenia" przez 30-35 minut.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Królik (cięcie) - 188 kcal/100g
- Królik pieczony - 241 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g